Linkovi

Kolekcija maketa Mornaričke službe


Kolan Ratlif proveo je 24 godine radeći na ovom modelu broda američke Mornarice

Maketarska služba američkih Mornaričkih snaga, osnovana 80-tih godina 19. veka, gradi, čuva i izlaže makete brodova po muzejima i drugim ustanovama širom sveta. Služba sada ima više od 2500 maketa u svojoj kolekciji.

Među maketama je brod severnjačkih snaga u američkom Građanskom ratu, zvani Vampanog.

"Bio je najbrži u svetu i držao je taj rekord 25 godina, dok ga nije oborio brod Kolumbija", kaže modelar Kolan Ratlif.

Maketar Kolan Ratlif gradio je ovaj model, malo po malo, čitave 24 godine.

"Hiljade sati rada otišlo je na detalje ovog broda. Na njemu smo probali novu tehniku lepljenja bakarne oplate koja je ranije vremenom uvek otpadala sa modela", kaže Ratlif.

Pet hiljada bakarnih pločica koje je Ratlif zalepio trebalo bi da ostanu na mestu više od 100 godina. Gradnja, popravka i pripremanje maketa brodova životni je poziv za Ratlifa i njegove kolege, Dejnu Vagnera i Majkla Kondona, koji sa žarom obavljaju već gotovo 30 godina.

"Moramo da budemo i istoričari, da znamo koji deo ide na koji brod, da model topa odgovara dobu u kome je korišćen ili da su jedra ista kakva su bila na pravom brodu. Delovi su toliko sitni da moramo da radimo kao juveliri", kaže Ratlif.

Kolekcija maketa Mornaričke službe
Kolekcija maketa Mornaričke službe

Dejna Vagner je šef maketarnice.

"Ovde nemamo mnogo eksponata. Cilj nam je da što više njih bude izloženo i da ih što više ljudi vidi", kaže Vagner.

Američka mornarica gradi makete brodova od 1880-tih. Od tada, sagrađena je po jedna za svaku klasu brodova. Neke od njih sastavljene su u ovoj radionici, dok su najstarije pravljene u brodogradilištima koja su gradila brodove.

"Imamo dve i po hiljade maketa koje se zajedno procenjuju na 500 miliona dolara. Većina je izložena u muzejima i po holovima zgrada. Sarađujemo sa mnogim muzejima u svetu. Mornarički muzej, ovde u Vašingtonu, ima više od stotinu naših maketa", kaže Dejna Vagner.

Vagner kaže da su neke od njih, kao ova iz 1892, nezamenljive.

"Ovo je maketa ratnog broda Katadin, jedina te vrste, a i brod je bio samo jedan tog tipa", kaže Vagner.

Ova trojica maketara brinu se o 2500 maketa i poznaju sve relevantne veštine. Vagner dodaje da se pri tom oslanjaju na veliku kolekciju dokumenata.

"Neke od naših maketa postoje već više od 100 godina. Znamo kada su sagrađene, koliko vrede, gde su sve bile izložene i kakve su sve popravke izvršene", kaže Vagner.

Sva trojica imaju po 63 godine. Iako ne planiraju odlazak u penziju, dobili su jednog mlađeg kolegu - 26-godišnjeg Brajana Potera.

"Nastojim da naučim što više pre nego što se to desi. Da saznam sve što oni znaju, ali da unesem u to i nešto svoje", kaže Poter.

Vagner, Ratlif i Kondon kažu da ovaj posao može da se radi samo iz ljubavi prema brodovima.

XS
SM
MD
LG