Linkovi

Previranja u Tunisu


Tuniski predsednik Fuad Mebaza (drugi sleva), predsedava prvim sastankom vlade posle svrgavanja predsednika Zin El Abidin Ben Alija
Tuniski predsednik Fuad Mebaza (drugi sleva), predsedava prvim sastankom vlade posle svrgavanja predsednika Zin El Abidin Ben Alija

Prelazna vlada Tunisa održala je prvi sastanak posle svrgavanja bivšeg predsednika Zin El Abadin Ben Alija. Kabinet se sastao uprkos niza protesta zbog toga što iz vlade nisu isključeni ministri koji su bili blisko povezani sa zbačenim predsednikom. Francuska novinska agencija Frans pres je izvestila da su glavne teme sastanka bile raskid odnosa između države i vladajuće partije i proglašavanje opšte amnestije.

U međuvremenu, pripadnici snaga bezbednosti pucali su u vazduh u znak upozorenja demonstrantima okupljenim ispred sedišta vladajuće Ustavne demokratske partije, bivšeg predsednika Ben Alija. Veliki protesti su takođe održani u gradovima Gafsi i Kefu.

Do novih demonstracija došlo je pošto je u sinoćnjem obraćanju naciji privremeni predsednik Fuad Mebaza obećao "potpuni raskid sa prošlošću." Pre toga, državna televizija je izvestila da su ministri u novoj prelaznoj vladi dali ostavku na članstvo u Alijevoj stranci. Mebaza i premijer Mohamed Ganuči takođe su napustili tu stranku kako bi se distancirali od bivšeg predsednika.

Prema jučerašnjim izveštajima državne televizije, 33 člana porodice Ben Alija uhapšeno je prilikom pokušaja bekstva iz zemlje. Prikazani su i snimci zaplenjenog zlata i nakita.

XS
SM
MD
LG