Linkovi

SAD žele saradnju sa Kinom


Američka državna sekretarka Hilari Klinton održala je govor na temu budućnosti američko-kineskih odnosa

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da se Sjedinjene Države i Kina nalaze u kritičnom trenutku uzajamnih odnosa, obeleženom velikim mogućnostima ali i znatnim nesuglasicama.

U govoru koji je danas održala u Državnom sekretarijatu Klinton je rekla da Vašington želi da razvija "pozitivne, kooperativne i sveobihvatne" odnose sa Kinom. Da bi u tome uspele, dodala je ona, obe strane moral bi da iskreno iznose svoje nesuglasice. Klinton je dodala da nepoverenje još uvek postoji sa obe strane.

Šefica američke diplomatije je to izjavila uoči planirane posete kineskog predsednika Hua Đintaoa Vašingtonu, iduće nedelje.

Hilari Klinton je rekla da će Sjedinjene Države nastaviti sa pritiskom na Kinu u vezi sa ljudskim pravima i kritikovati Peking kada bude uskraćivao slobodu veroispovesti, cenzurisao blogere i zatvarao disidente. Ona je posebno pomenula prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, Lijua Šijaoboa.

Klinton je takođe rekla da bi Kina trebalo da okonča ekonomsku politiku diskriminacije prema američkim i drugim stranim kompanijama. Sjedinjene Države se već duže vreme žale da Kina veštački održava nisku cenu svoje valute od čega imaju koristi kineske kompanije.

XS
SM
MD
LG