Linkovi

Pravoslavni hrišćani slave Božić


Božićna liturgija u Hramu Svetog Save u Beogradu
Božićna liturgija u Hramu Svetog Save u Beogradu

Pravoslavni hrišćani koji poštuju stari, Julijanski kalendar, proslavljaju danas rođenje Isusa Hrista.

Proslava Božića u Srbiji počela je ponoćnim liturgijama, a centralnu, u beogradskom Hramu Svetog Save, služio je patrijarh srpski Irinej. Liturgiji je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika.

Jutarnje praznične liturgije služene su u hramovima širom Srbije. Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu služio je arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan u prisustvu patrijarha Irineja.

Inače, više stotine Beogradjana učestvovalo je u tradicionalnom lomljenju božićne česnice, teške 50 kilograma, u kojoj su bila tri dukata. Ova manifestacija održava se već dvadeset godina, a medju okupljenima ispred Terazijske česme bilo je najviše dece.

Na Kosovu je Centralna proslava Božića održana u Prizrenu, sedištu Eparhije raško-prizrenske. Božićnu liturgiju, u obnovljenom hramu Sv. Đorđa, služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Nakon liturgije kojoj je prisustvovalo oko 100 ljudi Vladika Teodosije je kazao da ova, prva Božićna liturgija nakon 1999 godine u Prizrenu, označava dobar početak.za povratrak u taj grad.

Daće Bog da ovaj dobar početak, koji smo ovde postavili danas na Božić, ova sveta liturgija, bude seme koje će doneti mnogi rod, doneće slatke plodove. Daće Bog da uskoro oživi i Prizrenska bogoslovija, to je želja mnogih i uveren sam da će ono što je bilo čestito, časno i pošteno u ovom gradu, ponovo izaći na površinu”, rekao je vladika Teodosije.

Potpredsednik srpske vlade i episkop Teodosije u šetnji Prizrenom
Potpredsednik srpske vlade i episkop Teodosije u šetnji Prizrenom

Liturgiji su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i Damjan Krnjević, savetnik ministra spoljnih poslova Srbije. Đelić je nakon liturgije kazao da ga raduje to što se episkop posle 11 godina vratio u sedište Raško-prizrenske eparhije

Mi ćemo na svaki način podržati to da se ovde ponovo otvori Prizrenska bogoslovija i da u Prizrenu ponovo zaživi pravoslavlje i srpstvo. Veoma je bitno da radimo u godinama koje dolaze na konkretnim bazama za povratak na Kosovo i Metohiju i sigurno da kombinovana diplomatska akcija, sa jedne strane i sa druge strane konkretni potezi na terenu su ono što može obezbediti mogućnost za povratak koji se i dalje u nedovoljnoj meri doživljava, naročito u južnom delu naše južne pokrajine”, rekao je Đelić.

Gosti iz Beograda su prošetali kroz Prizren zajedno sa vladikom Teodosijem koji ih je upoznao sa stepenom razvoja obnove Prizrenske bogoslovije. Pored stotinak vernika iz ovog grada i okolnih metohijskih sela, u Prizren su na proslavu Božića došli i mnogi iz centralnog dela Srbije

Božić je danas vernicima čestitao i premijer Kosova Hašim Tači. On je u poruci istakao da se ovaj Božić na Kosovu proslavlja sa stabilnim i demokratskim institucijama koje su na sigurnom putu ka integraciji u NATO i EU

U Rusiji, predsednik Dimitri Medvedev rekao je da Božić nosi sa sobom "večite vrednosti ljubavi i dobrote" koje doprinose "moralnim vrednostima i jedinstvu ruskog naroda".

Koptski hrišćani proslavljaju praznik pod pojačanim merama bezbednosti posle bombaškog napada na jednu koptsku crkvu 1. januara u Egiptu, u kome je poginula 21 osoba.

Policija obezbeđuje koptske crkve u Nemačkoj, a u znak solidarnosti sa koptskim vernicima predsednik Centralnog muslimanskog koncila u Nemačkoj, Aiman Mazjek, trebalo je da prisustvuje božićnoj službi u jednoj koptskoj crkvi u Diseldorfu. Pomenuta organizacija okuplja brojne muslimanske grupe u Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG