Linkovi

Zategnutost na Korejskom poluostrvu


Severnokorejci izražavaju lojalnost predsedniku Kimu Džongu Ilu, na mitingu u Pjongjangu, 3. januara
Severnokorejci izražavaju lojalnost predsedniku Kimu Džongu Ilu, na mitingu u Pjongjangu, 3. januara

Južna Koreja je odbacila novu ponudu Severne Koreje za bezuslovne razgovore kao "neozbiljnu" i ponovila svoj zahtev da Pjongjang potkrepi svoje reči delima.

U međuvremenu, nastojanja na rešavanju krize na Korejskom poluostrvu nastavljena su danas u Pekingu, gde se američki diplomata Stiven Bosvort sastao sa kineskim zamenikom ministra inostranih poslova Žangom Žiđunom i kineskim izaslanikom na šestostranim razgovorima Vuom Daveijem, pre nego što je otputovao u Japan na dodatne razgovore. Kineski ministar inostranih poslova Jang Đieći takođe je razgovarao o toj krizi sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, u Vašingtonu.

Severnokorejska ponuda za razgovore objavljena je juče, u zvaničnim medijim te zemlje, a napisana je u najpomirljivijem tonu otkada je Severna Koreja granatirala jedno južnokorejsko ostrvo, 23. novembra. U ponudi se kaže da Severna Koreja "učtivo predlaže" dalekosežne pregovore i da je "spremna da se sastane sa bilo kim, bilo kada i bilo gde".

Međutim, južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja saopštilo je danas da je Severna Koreja u prošlosti koristila slična saopštenja u propagandne svrhe i da ponuda čak nije upućena na odgovarajući način. Jedna predstavnica je izjavila da bi Pjongjang trebalo da ispoštuje obećanje o denuklearizaciji dato još 2005. godine.

XS
SM
MD
LG