Linkovi

Diplomate u poseti Iranu?


Iransko nuklearno postrojenje u Bušeru
Iransko nuklearno postrojenje u Bušeru

Teheran je potvrdio da su strane diplomate pozvane da posete iranske nuklearne lokacije, ali da poziv nije upućen i Sjedinjenim Držžavama.

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova saopšštio je danas da su pozivnice upućene predstavnicima nekih evropskih i nesvrstanih zemalja i nekim stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Navodi se da su strani predstavnici pozvani da obiđu nuklearna postrojenja 15. i 16. januara, pre sastanka Irana sa grupom 5+1, zakazanog za kraj ovog meseca u Turskoj. Diplomate upoznate sa sadržžajem ovog poziva, kažžu da je on upućen dvema članicama grupe 5 + 1, Rusiji i Kini, kao i Egiptu, Kubi i Mađarskoj.

Međutim, kako se navodi, ostale četiri članice grupe 5 + 1 - Sjedinjene Držžave, Britanija, Francuska i Nemačka - nisu dobile poziv.

Kina je potvrdila da je primila poziv ali nije navela da li će uputiti svog predstavnika. Glasnogovornik kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei je rekao da je Peking u kontaktu sa Teheranom.

Iranski državni mediji citiraju portparola Mehmanparasta, koji je rekao da je poziv u skladu sa ranijim merama za ostvarivanje „transparentnih i miroljubivih nuklearnih aktivnosti.“ Iranski zvaničnici kažu da će obilazak obuhvatiti posetu postrojenjima za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, kao i postrojenju sa teškom vodom u Araku.

Zapadne sile traže od Irana da zaustavi proces obogaćivanja uranijuma, za koji sumnjaju da je namenjen proizvodnji nuklearnog oružja. Ali Iran insistira da ima pravo da obogaćuje uranijum u miroljubive svrhe i da nema nameru da proizvodi atomsko oružje.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je zaveo četiri paketa sankcija Iranu zbog odbijanja da suspenduje sporni program. Sjedinjene Države, Evropska Unija i druge zemlje su zavele i sopstvene ekonomske sankcije protiv Teherana.

XS
SM
MD
LG