Linkovi

Eurozona se širi


Panorama Talina, glavnog grada Estonije

Evropske zemlje koje koriste zajedničku valutu, euro, od sutra će imati novu članicu - Estoniju - koja im se pridružuje u trenutku velike zabrinutosti za budućnost evropske valute.

Premijer te baltičke zemlje od milion i 300 hiljada stanovnika, Andrus Ansip, prvi će odmah posle ponoći uzeti euro iz jednog bankomata. On kaže da će ta promena podstaći privredu Estonije i olakšati trgovinu.

Do prelaska Estonije sa krune na euro dolazi kratko vreme pošto su zemlje takozvane eurozone pomogle Grčkoj i Irskoj da prebrode dužničku krizu. Neki strahuju da će i Portugalu, Španiji i Italiji uskoro biti potrebna slična pomoć.

Uprkos tim brigama, nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da euro treba podržati jer je ta valuta temelj prosperiteta u Evropi.

Međutim, Centar za ekonomska i privredna istraživanja saopštava da će Španija i Italija u 2011. godini morati da reprogramiraju 500 milijardi dolara obveznica, što bi moglo da izazove krizu. Ta ekonomska istraživačka organizacija se sedištem u Britaniji kaže da su šanse samo jedan prema pet da će eurozona opstati u sadašnjem obliku tokom narednih 10 godina.

XS
SM
MD
LG