Linkovi

Pjongjang odlučio da ne reaguje


Prizor sa jedne ranije južnokorejske artiljerijske vežbe gađanja bojevom municijom
Prizor sa jedne ranije južnokorejske artiljerijske vežbe gađanja bojevom municijom

Predsednik Južne Koreje Li Mjung-bak naredio je da sve vladine službe budu u stanju pripravnosti posle artiljerijskih vežbi gađanja bojevom municijom, sprovedenih samo nekoliko kilometara od severnokorejske obale.

Međutim, Pjongjang je odustao od svoje ranije pretnje "katastrofalnim" regovanjem na takve vežbe, saopštivši putem svoje državne novinske agencije da južnokorejska vežba "nije vredna reagovanja".

U okviru priprema za današnju 90-minutnu artiljerijsku vežbu na ostrvu Jeonpjong, Južna Koreja je naredila građanima da odu u podzemna skloništa, dok su nebom patrolirali lovački avioni. Tokom vežbe ispaljeno je do 1500 granata, a novinari su izvestili da je u skloništima moglo da se oseti podrhtavanje tla.

Prošlog meseca, regaujući na sličnu vežbu južnokorejske artiljerije, Severna Koreja je otvorila artiljerijsku vatru na južnokorejsko ostrvo Jeonpjong ubivši dva vojnika i dva civila. Međutim, posle današnje vežbe Pjongjang je saopštio da neće reagovati jer su ovoga puta južnokorejski topovi ciljali dalje u more.

Južnokorejske oružane snage kažu da će ipak ostati u stanju visoke pripravnosti, a jedan predstavnik južnokorejskog predsednika Lija Mjung-baka rekao je da je predsednik naredio svim državnim i javnim funkcionerima "da ostanu u stanju povećane pripravnosti".

XS
SM
MD
LG