Linkovi

Obama potpisao produženje poreskih olakšica


Rezultati glasanja u Predstavničkom domu, prikazani na televizijskoj kablovskoj mreži C-span

Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon o produženju poreskih olakšica u visini od 858 milijardi dolara.Uprkos protivljenju nekih zakonodavaca iz njegove Demokratske stranke, pa i nekih republikanaca, Predstavnički dom je sa 277 prema 148 glasova, usvojio zakonski predlog za produžavanje važnosti poreskih olakšica za bogataše i srednju klasu, koje je uveo bivši predsednik Džordž Buš. Takođe je produžena važnost nadoknada za nezaposlene Amerikance za još 13 meseci i uvodi smanjenje poreza na prihode od 2 odsto.

Sa glasanjem u Predstavničkom domu se kasnilo, jer su demokrate bezuspešno pokušale da povećaju poreze na višemilionska nasledstva sa 35 na 45 procenata.

"Ako verujete da je neprihvatljivo da šačica ljudi primi toliki novac na račun deficita, na račun potrebnijih troškova, onda bi trebalo da možemo da glasamo protiv senatske verzije ovog predloga", rekao je demokratski kongresmen iz Njujorka, Čarli Rengl.

Ovoj meri protivili su se i neki republikanci.

"Neće doprineti otvaranju radnih mesta i ne mogu da je podržim", rekao je republikanac iz Indijane, Majk Pens.

Predsednik Obama je morao da pregovara sa republikancima kako Bušove poreske olakšice ne bi istekle 31. decembra. Novom merom, one se produžavaju za još dve godine. Predsednik je to nazvao "neophodnim ekonomskim paketom".

XS
SM
MD
LG