Linkovi

Obama: Napredak u Avganistanu


Američki vojnici na smotri u bazi Bagram, severno od kabula, u Avganistanu
Američki vojnici na smotri u bazi Bagram, severno od kabula, u Avganistanu

Predsednik Obama je izjavio da su SAD i njihovi saveznici ostvarili napredak u Avganistanu, te da će sledeće godine početi da prenose nadležnosti na avganistanske snage – a ta tranzicija trebalo bi da bude dovršena do 2014.

Obama je u Beloj kući predstavio procenu strategije za Avganistan i Pakistan, koja je počela da se sprovodi u decembru prošle godine, kada je Bela kuća odlučila da u Avganistan uputi 30,000 dodatnih vojnika.

Predsednik Obama je poručio da će SAD ostati nepokolebljive u borbi protiv Al-Kaide, čiji se lideri prema njegovim rečima suočavaju sa sve većim pritiskom kada je reč o regrutovanju novih članova, obuci i kretanju po svetu.

U mnogim područjima gde smo ostvarili napredak i dalje su mogući obrti, ali nema sumnje da sve veći broj mesta čistimo od Talibana, i sve više Avganistanaca preuzima kontrolu nad svojim zajednicama.”

Američka strategija i dalje će biti usredsređena na nanošenje poraza Al Kaidi. Kako su naveli predstavnici administracije, terorističkoj grupi su proređeni redovi, ali ona i dalje nastoji da sprovede obimne napade na zapadne ciljeve.

U analizi koju je predstavio Obama navodi se da su američki odnosi sa Pakistanom “sveobuhvatni, ali i neravnomerni”.

Pakistanska vlada sve više priznaje da su terorističke mreže u njenim pograničnim regijama pretnja svim zemljama, a posebno samom Pakistanu. Pozdravljamo velike pakistanske ofanzive u plemeneskim područjima i nastavićemo da jačamo njihove kapacitete u borbi protiv terorista. Pa ipak, napredak nije bio dovoljno brz.”

Obama je dodao da je potrebna veća saradnja Pakistana kako bi se uskratilo utočište teroristima u pograničnim područjima sa Avganistanom, što je podržao i sekretar za odbranu Robert Gejts, ocenom da Pakistan mora da uloži više napora kako bi sprečio pobunjenike da prelaze granicu sa Avganistanom.

U medjuvremenu, nova anketa Vašington Posta i mreže ABC News pokazuje da rekordnih 60% američkih gradjana ne podržava dalje vodjenje rata u Avganistanu. Državna sekretarka Hilari Klinton medjutim kaže da to neće uticati na politiku administracije.

Svesna sam zabrinutosti javnosti i razumem je, ali naš predsednik i ostatak ove administracije neće donositi odluke o pitanjima života i smrti, pitanjima buduće bezbednosti naše zemlje, na osnovu anketa“, izjavila je ona.

Klinton je istakla da je rat u Avganistanu od ključnog značaja za nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG