Linkovi

Lansirana privatna svemirska letelica


Sonda Dragon lansirana je jutros iz Kejp Kanaverala, na Floridi, raketom tipa Falkon

Jedna privatna američka kompanija lansirala je svoju prvu svemirsku letelicu u orbitu, u okviru ključnog testa za komercijalne svemirske letove, dok se američka svemirska agencija NASA priprema da povuče iz upotrebe svoje orbitere tipa šatl.

Korporacija Space Explorations Technologies, skraćeno Space X, lansirala je svoju kapsulu tipa Dragon rano jutros, iz Kejp Kanaverala, na Floridi.

Bilo je to prvo lansiranje u okviru programa agencije NASA za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice privatnim letelicama, kada letovi šatla iduće godine budu obustavljeni.

Kapsula Dragon još neće leteti do Međunarodne stanice već će dva puta obleteti zemlju i pasti u Tihi okean.

Današnji test je prvi put da će jedna komercijalna letelica pokušati ponovni ulazak u zemljinu atmosferu, što znači da će kapsula morati da izdrži zagrevanje do 2 hiljade Celzijusovih stepeni. Ako sve prođe po planu sledeća faza biće petodnevna misija, planirana za iduću godinu, u okviru koje će se kapsula Dragon približiti na svega 10 kilometara od Međunarodne svemirske stanice. Nešto kasnije iste godine, druga kapsula sa teretom i ljudskom posadom trebalo bi da se spoji sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

XS
SM
MD
LG