Linkovi

Uhapšen osnivač Vikiliksa


Interpolova poternica za Asanžom objavljena je na internetu
Interpolova poternica za Asanžom objavljena je na internetu

Osnivač vebsajta Vikiliks, na kojem su objavljene diplomatske depeše i druga poverljiva dokumenta američke vlade, uhapšen je jutros u Londonu na osnovu poternice koju je izdao Evropski interpol. Džulian Asanž se dobrovoljno predao policiji u vezi navoda da je kriv za silovanje i seksualno zlostavljanje u Švedskoj. Sud u Londonu odbio je njegov zahtev da bude pušten na slobodu uz kauciju.

Prema saopštenju londonske policije, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je na osnovu zahteva koji su izdale švedske vlasti zbog optužbe o silovanju. Jedan od Asanžovih branilaca u Londonu je Dženifer Robinson.

„On odlučno odbija te navode, kao što od početka govorimo i kako je prikazano u njegovim brojnim ponudama za saradnju sa švedskim tužilaštvom. On zaista želi da ukloni ljagu sa svog imena“, rekla je Dženifer Robinson.

Vikiliks je napravio haos u Obaminoj administraciji koja pokušava da spreči međunarodne skandale zbog objavljivanja hiljada tajnih diplomatskih depeša na vebsajtu. Najnovije objavljene informacije odnose se na spisak lokacija u svetu koje Sjedinjenje Države smatraju od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost - od satelitskih stanica u Britaniji do rudnika Kobalta u Kongu.

Vest o hapšenju je američkog sekretara odbrane, Roberta Gejtsa zatekla tokom njegove iznenadne posete Avganistanu.

"To je dobra vest", rekao je Gejts.

Portparol Stejt departmenta, Pi Džej Krouli danas je izjavio da je hapšenje osnivača internet-portala Vikiliks "u ovoj fazi" bilateralno pitanje Velike Britanije i Švedske, ali je istakao da Sjedinjene Države vode svoju istragu.

“Istražujemo zločin po američkom zakonu odnosno to što je neko iz vlade nekome izvan vlade dao 250.000 poverljivih dokumenata”, kazao je Pi Džej Krouli.

Američke kompanije koji su pružale internet usluge Vikiliksu prestale su to da čine i takođe ukinule mogućnost da preko njih prima novčane donacije na internetu. Francuska je takođe uklonila Vikiliksov sajt sa svog servera pošto je ministar za industriju saopštio da njegova zemlja ne može da opslužuje sajt koji, kako je naveo, „krši tajnost diplomatskih veza“ .

Osuđujući Vikiliks američki senator Džozef Liberman je rekao:

„Prema mom mišljenju, postupak Vikiliksa je špijunaža u najozbiljnijem obliku. To je verovatno najveći akt najstrašnije špijunaže protiv Sjedinjenih Država u istoriji, jer je Vikiliks upotrebio masovnu snagu i otvorenost interneta da bi slao ukradene poverljive informacije širom sveta“, rekao je Liberman.

Asanž je državljanin Australije pa je javni tužilac te zemlje izjavio da on ima pravo na pomoć od australijskog konzulata i da se vrati kući ako to želi. Međutim, premijerka Džulija Gilard je saopštila da se vodi istraga o tome da li je Asanž prekršio neki australijski zakon.

„U osnovi svega je nezakoniti akt. Informacije su ukradene, što je nezakonito. Nemojmo ništa ulepšavati. Ništa se ne bi dogodilo i informacije ne bi bile na Vikiliksu, da nije preduzet nezakonit korak“, rekla je Džulija Gilard.

Na Tviter nalogu Vikiliksa danas je pisalo da zakonske mere protiv Asanža neće sprečiti dalje objavljivanje dokumenata. Asanž je takođe zapretio da će u slučaju ukidanja sajta ili donošenja sudske odluke koja se ne dopada Vikiliksu biti pokrenut tzv. plan sudnjeg dana, kada će biti objavljeni dokumenti koji su zaštićeno lozinkom od 256 karaktera.

Asanžove pristalice tvrde je objavljivanje informacija u interesu javnosti.

XS
SM
MD
LG