Linkovi

Očekivanja od samita NATO-a


Predsednik Barak Obama biće ovih dana domaćin šefovima zemalja članica NATO-a u Čikagu. Samit Severnoatlantskog saveza biće posvećen misiji u Avganistanu, preraspodeli finansijskih troškova, kao i nekim drugim pitanjima sa kojima se NATO suočava.

SAD i NATO počeće povlačenje iz Avganistana prema utvrđenim rokovima, po kojima će do kraja 2014. sve ofanzivne trupe biti povučene iz zemlje.

Bez obzira na vidne napade Talibana, NATO zvaničnici navode da su snage bezbednosti Avganistana na putu da preuzmu punu odgovornost za bezbednost zemlje. Predsednik Obama je to istakao početkom ovog meseca:

„Naša koalicija će u Čikagu utvrditi cilj da avganistanske snage 2013. godine preuzmu vođstvo u svim ofanzivnim operacijama. Međunarodne trupe će nastaviti vojnu obuku, savetovati i pomagati Avganistance, a kada to bude potrebno američke snage će se boriti zajedno sa njima. Međutim, kako Avganistan bude napredovao tako ćemo sve više preuzimati pomoćnu ulogu.“

Nedavno postignuti sporazum o uspostavljanju američko-avganistanskog partnerstva biće dopunjen na samitu sa saopštenjem o dugoročnoj strategiji pružanja američke podrške bezbednosti Avganistana.

Međutim, NATO je suočen i sa pitanjem sposobnosti tog saveza da se nosi sa novim bezbednosnim izazovima u svetu, kao i problemom smanjenih vojnih budžeta zemalja članica. Filip Gordon je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i evroazijska pitanja:

„Trend evropskih vojnih budžeta je slabljenje, a ako se tako nastavi NATO neće više moći da preduzima akcije kakve već decenijama preduzima, kao što je bila nedavna operacija u Libiji.“

Na samitu u Čikagu biće razmotrena incijativa za sprovođenje takozvane „pametne odbrane“, koju zagovara generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Stiven Pajfer je saradnik Centra za Sjedinjene Države i Evropu, u Institutu Brukings, u Vašingtonu.

„'Pametna odbrana' se svodi na uspostvaljanje načina na koji bi ukupna vojna sredstva članica NATO-a bila racionalnije iskorišćena. Danas svaka zemlja ponaosob odlučuje kako će da troši svoj vojni budžet, umesto da ukupna vojna sredstva budu raspoređena prema ukupnim potrebama saveza.“

Predsedavajući senatskog odbora za spoljnu politiku, demokrata Džon Keri, kaže da neispunjavanje finansijskih obaveza nekih zemalja pokreće ozbiljna pitanja:

„Svi razumemo da su ovo oskudna vremena. Vreme je da svi štede, ali moramo da postavimo prioritete. Moraćemo da odlučimo šta je zaista važno, a šta nije tako važno.“

Još jedno pitanje koje će se pojaviti na dnevnom redu NATO samita u Čikagu je izgradnja antibalističkog štita za odbranu od raketnih napada Irana. Rusija se protivi tom programu ali NATO ne odustaje od tog sistema. NATO lideri će u Čikagu diskutovati i o poukama misija u Avganistanu i Libiji. Stiven Pajfer smatra da je potrebno jasnija odrediti šta je prava uloga NATO-a:

„Savez je poslednjih sedam do osam godina bio fokusiran na Avganistan. Jedan od postojećih problema je što na pitanje šta je svrha NATO-a, njegove članice daju različite odgovore.“

Samit u Čikagu je prvi, posle 13 godina, koji se održava u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG