Linkovi

Sirijska vlada organizuje izbore


Sirijska vlada organizuje izbore
Sirijska vlada organizuje izbore

Glasači u Siriji danas biraju poslanike u parlamentu na prvim višepartijskim izborima u toj zemlji.

Opozicioni aktivisti kažu da će izbori biti lažni jer predstavljaju pokušaj predsednika Bašara al-Asada da zadrži vlast dok zvaničnici ističu da je reč o krupnoj reformi.

Učesnici protesta i ustanka protiv predsednika Asada bojkotuju izbore. Opozicija u inostranstvu i zemlje koje traže da se Asad povuče odbacuju današnje izbore kao još jedno nastojanje vlade da kupi vreme. Sirijska vlada je prihvatila mirovni plan Arapske lige ali on još nije doneo napredak, dok je u aprilu odobrila dolazak mirovnih posmatrača Ujedinjenih nacija koji su tek nedavno počeli da dolaze u zemlju.

Današnji izbori tumače se kao politički ustupak narodnom ustanku. Sirijski izborni funkcioneri kažu da se 7195 kandidata, od kojih mnogi iz najmanje 7 novoosnovanih političkih stranaka, takmiči u osvajanju 250 mesta u parlamentu, čime će biti okončana gotovo 50-godišnja dominacija stranke Baas.

Novi ustav, usvojen posle gotovo godinu dana krvavih protesta, omogućio je osnivanje opozicionih stranaka koje se nadmeću sa Nacionalnim progresivnim frontom, predvođenim strankom Baas.

Predstavnica vodeće sirijske opozicione grupe u inostranstvu, Sirijskog nacionalnog saveta, izjavila je za Glas Amerike da današnji parlamentarni izbori predstavljaju „uvredu demokratije“. Basma Kodmani je izjavila da vlada „svakodnevno ubija“ građane u gradovima žarištima 14-mesečnog ustanka protiv Asadove autokratske vladavine. Ona je dodala da će u takvoj situaciji glasati samo oni koji budu primorani.

Basma Kodmani je odbacila učešće novih političkih stranaka na izborima nazvavši te stranke „tvorevinama režima“. Ona kaže da je sirijski opozicioni pokret i dalje van svih legalnih institucija i da nastavlja da deluje na ulicama kako bi se čuo njegov glas.

XS
SM
MD
LG