Linkovi

Diplomatski spor SAD - Kina


Kineski policajci sprečavaju novinare da uđu u bolnicu u Pekingu u kojoj se sada nalazi disident Čen Guangčeng

Kina je saopštila da slepi disident Čen Guangčeng može da traži dozvolu za studiranje u inostranstvu, što nagoveštava moguće rešenje za diplomatski spor započet njegovim bekstvom iz kućnog pritvora u američku ambasadu u Pekingu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas novinarima u Pekingu da uočava napredak u tom slučaju i da je „ohrabrena“ najnovijim stavom kineskih vlasti.

Državna sekretarka je već nekoliko dana u Pekingu radi redovnih godišnjih razgovora na visokom nivou, koji su pali u drugi plan zbog drame u vezi sa pomenutim disidentom.

Guo Jušan, koji je pomogao Čenu da se skriva u Pekingu, kaže da je Čen dobio pismo od Njujorškog univerziteta sa ponudom za studiranje. Gao je dodao da se Čen nada da će neko vreme boraviti u Sjedinjenim Državama pre nego što se vrati u Kinu.

Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Vejmin rekao je ranije da Čen može da traži dozvolu za studiranje u inostranstvu „kao bilo koji drugi kineski građanin“.

Tom saopštenju prethodio je niz Čenovih apela u kojima je iznosio zabrinutost za svoju bezbednost i izražavao želju da neko vreme provede u Americi. U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa grupom kongresmena, tokom jednog pretresa u Kongresu, Čen je izneo nadu da će se sastati sa sekretarkom Klinton.

Ranije ove nedelje Čen je prihvatio dogovor između američkih i kineskih funkcionera kojim bi mu bilo omogućeno da ostane u Kini na „bezbednom“ mestu i studira pravo. Ali kada je napustio američku ambasadu Čen je promenio mišljenje rekavši da je njegovoj porodici prećeno.

Tokom današnjeg susreta sa kineskim predsednikom Huom Đintaom američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da su Sjedinjene Države predane „premošćavanju razlika kada god je to moguće“, ali da su američko-kineski odnosi „snažniji nego ikada ranije“.

Kineski premijer Ven Đijabao rekao je da su razgovori dve strane bili „veoma produktivni“ i da su dve zemlje „ublažile uzajamne zabrinutosti“. Ali on je pozvao američku državnu sekretarku da poštuje razlike između dve zemlje.

Čen Guangčeng je samouki pravnik i aktivista za ljudska prava koji je slep od rođenja. 2006. godine osuđen je na 4 godine zatvora zbog otkrivanja kršenja ljudskih prava u okviru kineske politike promoravanja na abortus radi kontrole priraštaja stanovništva. Od 2010. bio je u kućnom pritvoru sve dok nije 22. aprila pobegao i sklonio se u američku ambasadu u Pekingu.

XS
SM
MD
LG