Linkovi

Zastali pregovori o antiraketnom štitu


Columns of Russian S-400 Triumf launch vehicles, foreground, Pantsir S1 Air Defense Systems, center, and Iskander mobile ballistic missiles, background left, roll at the Moscow Red Square, Sunday, May 9, 2010, during the Victory Day Parade, which commemor

Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov kaže da su razgovori o američkom planu za izgradnju antiraketnog sistema NATO u Evropi zapali u ćorsokak.

Govoreći danas u Moskvi, na početku dvodnevne konferencije o tom planu, Serdjukov je rekao da Rusija, NATO i SAD nisu uspeli da pronađu „uzajamno prihvatljivo rešenje“.

„Naše zemlje su pred dilemom: ili ćemo proći test saradnje i zajednički reagovati na nove raketne izazove i opasnosti ili ćemo biti primorani da preduzmemo vojne i tehnološke mere u zavisnosti od realizacije antiraketnog plana. U poslednje vreme čujemo sve više raznih gledišta pa je praktično nemoguće da se dogovorimo oko antibalističke raketne odbrane. Mi se sa tim ne slažemo“, rekao je Serdjukov.

Tokom iste konferencije zamenik generalnog sekretara NATOa, Aleksander Veršbou, pokušao je da uveri Rusiju da novi sistem ne bi bio uperen protiv nje.

Veršbou je rekao da bi novi sistem bio u stanju da presretne sasmo mali broj tehnološki relativno inferiornih raketa i da ne bi mogao da neutrališe ruske balističke rakete.

XS
SM
MD
LG