Linkovi

Oland i Sarkozi u drugom krugu


Socijalistički kandidat na francuskim predsedničkim izborima Fransoa Oland sa pristalicama, posle prvog kruga u kome je izbio na čelo
Socijalistički kandidat na francuskim predsedničkim izborima Fransoa Oland sa pristalicama, posle prvog kruga u kome je izbio na čelo

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi optimista je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, 6. maja, i nakon što je juče osvojio manji broj glasova od kandidata socijalista Fransoa Olanda.

Pobjeda za kandidata socijalista Fransoa Olanda u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj. Oland je osvojio više od 28 odsto, dok ankete pokazuju da je u prednosti uočio drugog kruga 6. maja.

"Imam sve razloge da budem zadovoljan. Poštujem međutim Francuze, kampanja još traje, mora se ići do kraja i mora postojati mogućnost izbora. Tačno je međutim da imamo prednost, imamo ukupan broj glasova koje su osvojili svi kandidati ljevice, a biće i drugih. Optimista sam, ali je na Francuzima da odlučuju o svojoj sudbini.

Francuski predsjednik, koji je osvojio 27 odsto glasova, ne posustaje.

“Francuzi su juče održali lekciju o građanskim pravima svima koji su predviđali ishod. Ta predviđanja su ostavljena po strani i nadam se da će vas to osloboditi želje da trošite toliko novca na ankete. Čak i u osam sati, sa izuzetkom jedne, sve su bile pogrešne. Ulazimo u drugi krug sa izuzetno snažnom kampanjom”.

Liderka Nacionalnog frona, Marin Le Pen je međutim privukla najveću pažnju javnosti osvojivši gotovo 18 odsto glasova. To je najbolji rezultat koji je jedan kandidat krajnje desnice ikada zabilježio.

"Ovaj predivni izborni uspjeh pokazuje jednu stvar - da ovdje ljubav prema zemlji nije samo predizborni slogan, već je realnost. Zato vam čestitam i zahvaljuem na svim naporima. Od vas takođe tražim da prenesete moje najtoplije čestitke svim vašim pristalicama.”

Nepopularni Sarkozi, prvi aktuelni predsjednik koji će morati da učestvuje u drugom krugu izbora, sada se suočava sa teškim zadatkom privlačenja glasova i krajnje desnice i centra, koji su mu potrebni kako bi ostao na položaju.

XS
SM
MD
LG