Linkovi

Šatl Diskaveri stigao na poslednje odredište


Šatl diskaveri leteo je pričvršćen za specijalno prepravljeni džambo-džet tipa Boing 747

Penzionisani svemirski šatl Diskaveri sleteo je danas na vašingtonski aerodrom Dalas gde će uskoro biti izložen u obližnjem muzeju vazduhoplovstva.

Diskaveri je jutros poleteo iz Svemirskog centra Kenedi, u Floridi, pričvršćen za trup jednog od džambo-džetova tipa Boing 747, prepravljenih za prevoz tih letelica.

Pre sletanja šatl je izvršio počasni prelet preko nekoliko značajnih lokacija u Vašingtonu, kao što su Kapitol hil i Nacionalni travnjak, gde ga je veliki broj ljudi snimao kamerama i fotoaparatima.

Diskaveri će sada biti prevezen od aerodroma do obližnjeg aneksa Nacionalnog muzeja aeronautike i svemirskih istraživanja gde će od 19. aprila biti trajno izložen.

Pre nešto više od godinu dana Diskaveri je poleteo iz Svemirskog centra Kenedi na svoj poslednji svemirski zadatak.

Prošle godine agencija NASA povukla je sve letelice tog tipa iz upotrebe kako bi se usredsredila na razvoj nove generacije svemirskih brodova koji će moći da lete i dalje od niske orbite oko zemlje.

Nacionalni muzej aeronautike i svemirskih istraživanja, u okviru muzejske fondacije Smitsonijan, jedan je od najposećenijih muzeja u svetu. Glavni objekat muzeja lociran je u centru Vašingtona, prekoputa zgrade Glasa Amerike. Aneks Udvar-Hazi, kraj aerodroma Dalas, gde su smeštene najveće letelice, godišnje posećuje više od milion ljudi.

Šatl Diskaveri zameniće u tom muzeju prvi ikada sagrađeni šatl Enterprajz, koji je u njemu bio izložen od 1985. godine.

XS
SM
MD
LG