Linkovi

Karzai: Za napade kriv obaveštajni propust


Avganistanske snag bezbednosti vraćaju se sa poprišta sukoba sa talibanskim ekstremistima u Kabulu
Avganistanske snag bezbednosti vraćaju se sa poprišta sukoba sa talibanskim ekstremistima u Kabulu

Osamnaestočasovne borbe u prestonici Avganistana i tri pokrajine, završile su se rano jutros, napadom avganistanskih vojnika uz podršku helikoptera NATO-a na zgradu u Kabulu - u koju su se povukli poslednji ekstremisti.

Taliban je preuzeo odgovornost za napade, mada su avganistanski ministar unutrašnjih poslova Besmilah Mohamadi i Pentagon okrivili mrežu Hakani povezanu sa Al-kaidom.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je rekao da su napadi posledica obaveštajnih propusta avganistanske strane i „naročito NATO-a“ i zatražio detaljnu istragu. Predsednikova kancelarija je saopštila da su u napadima poginuli četiri civila i 11 pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga. U borbama je poginulo i 36 pobunjenika, dok je jedan zarobljen.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je danas o napadima u Avganistanu razgovarala telefonom sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar. Državni sekretarijat je saopštio da je državna sekretarka naglasila da „odgovornost za odlučnu akciju“ u suprotstavljanju ekstremistima dele Sjedinjene Države, NATO, Avganistan i Pakistan.

XS
SM
MD
LG