Linkovi

Napeto primirje u Siriji


Napeto primirje u Siriji
Napeto primirje u Siriji

U atmosferi međunarodne sumnjičavosti, u Siriji je stupilo na snagu primirje. Izaslanik UN Kofi Anan izjavio je da je "ohrabren" izveštajima da se po svemu sudeći sprovodi dogovor o prekidu vatre izmedju vladinih snaga i pobunjenika u Siriji, uprkos povremenim izveštajima o nasilju. Podnoseći izveštaj Savetu bezbednosti UN, Anan je pozvao sirijsku vladu da preduzme dalje korake tako što će povući trupe i teško naoružanje iz većih gradova.

Sirijski državni mediji javljaju da je u eksploziji bombe postavljene pored puta u gradu Alepo poginuo jedan vojnik dok je ranjeno 24 oficira i pitomaca. Aktivisti za ljudska prava kažu da su snage lojalne vladi ubile jednog civila u pokrajini Hama.

Opozicione grupe izveštavaju da su sirijske trupe i dalje na položajima u gradovima - žarištima otpora, i da su u stanju visoke pripravnosti. Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, pozvao je na maksimalnu uzdržanost.

"Proces prekida vatre je veoma krhke prirode i može da se naruši u svakom trenutku, ukoliko i kada dodje do nove pucnjave, jer čak i jedan pucanj može da obema stranama pruži povod da nastave sa okršajem. To je veoma zabrinjavajuće, i zato je važno da prijatelji svih igrača, u medjunarodnoj zajednici, utiču na njih i savetuju ih da se iskreno pridržavaju svojih obećanja.”

Prekid vatre pažljivo prate skeptični zapadni izaslanici i sirijske opozicione grupe koje procenjuju dobru volju predsednika Bašara al-Asada da poštuje mirovni plan u čijem usvajanju je posredovao medjunarodni izaslanik Kofi Anan.

Opozicioni sirijski Nacionalni savet smatra da je prekid vatre samo “delimično poštovan” budući da vlada nije u potpunosti povukla svoje snage iz urbanih područja.

Jutros smo videli teško naoružanje svuda unutar naseljenih oblasti. Snajperisti su rasporedjeni širom zemlje u svim naseljenim područjima i centrima, vidimo veliko povećanje broja kontrolnih punktova u kojima su teško naoružani vojnici”, izjavila je portparolka Sirijskog nacionalnog saveta Basma Kodman.

Na tursko-sirijskoj granici jutros je bilo mirno, iako su se čule eksplozije u gradu Zabadaniju. Sirijske izbeglice u Turskoj nemaju mnogo poverenja da će al-Asad poštovati primirje.

Ovo primirje neće dugo trajati. On već godinu dana obećava da će prestati sa ubijanjem, ail se ubijanje samo pojačava. Ne verujem da će povući tenkove ili vojnike. On samo laže svet. Kad god kaže da će okončati masakr, on samo pobije još ljudi”, kaže Husein Kasif, izbeglica iz Sirije.

Sirijska vlada pristala je da od jutros obustavi napade na opozicione snage u okviru mirovnog plana. Vlada je upozorila da će odgovoriti u slučaju da “naoružane terorističke grupe napadnu civile ili vojnike.” Sirijski opozicioni lideri pozvali su na održavanje demonstracija kako bi se testirala rešenost Asadovog režima da se pridržava prekida vatre.

XS
SM
MD
LG