Linkovi

Prošla opasnost od cunamija


Stanovnici indonežanskog grada Banda Ače pohrlili su ka višim područjima u strahu od cunamija posle današnjeg zemljotresa

Upozorenje na opasnost od plimskog talasa u području Indijskog okeana povučeno je nekoliko sati posle snažnog zemljotresa kraj severozapadne obale Indonezije.

Epicentar jutrošnjeg potresa snage 8,6 stepeni ležao je na oko 430 kilometara jugozapadno od Banda Ačea, glavnog i najvećeg grada pokrajine Ače, na dubini od oko 22 kilometra. Američka Geološka uprava zabeležila je i naknadni potres od 8,2 stepena, dva sata posle prvog udara.

Američki Pacifički centar za upozoravanje na cunami prvobitno je izdao upozorenje na opasnost od plimskog talasa za nekoliko zemalja u tom regionu. Ali Centar sada kaže da lokalne vlasti mogu da smatraju da je opasnost prošla, jer merenja nivoa mora pokazuju da se opasnost smanjila ili da je prošla za veći deo tog područja.

Jedan seizmolog rekao je da je zemljotres izazvao horizontalno a ne vertikalno pomeranje tla, što je smanjilo rizik od snažnog talasanja u okeanu.

2004. godine zemljotres snage 9,1 stepen u približno istom području Sumatre izazvao je cunami u Indijskom okeanu koji je odneo, kako se procenjuje, 230 hiljada života, oko polovine njih u pokrajini Ače.

Današnji zemljotres dogodio se na približno istoj dubini, a zgrade su se ljuljale čak u Singapuru, Tajlandu i Indiji.

Indonežanski predsednik Susilo Bambang Jodojono rekao je da je situacija u Ačeu „pod kontrolom“ i da nema neposredne opasnosti od cunamija. Za sada nema izveštaja o žrtvama iako su građani u pokrajini Ače napustili zgrade i ispunili ulice. U nekim područjima došlo je do kraćih prekida snabdevanja strujom.

XS
SM
MD
LG