Linkovi

Anan traži primirje u Siriji


Pustoš na ulicama sirijskog grada Homsa koji je izložen neprestanoj artiljerijskoj vatri snaga lojalnih predsedniku Bašaru al-Asadu

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan, kaže da sirijska vlada mora odmah da proglasi prekid vatre i prestane da napada opozicione grupe, dok su danas širom zemlje izbili novi sukobi.

Ananov predstavnik Ahmad Favzi rekao je novinarima u Ženevi da je za predsednika Bašara al-Asada „sada trenutak“ za primenu plana od šest tačaka, koji je pripremio bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan. Favzi nije rekao da li bi i kakve akcije mogle da budu preduzete ako Asad ne bude učinio traženo.

Arapski lideri odobrili su Ananov plan na svom samitu u četvrtak, u Bagdadu, i tražili da se on odmah primeni. U utorak, sirijski predsednik Bašar al-Asad pristao je na taj plan ali vladine snage nisu prikazale nikakvu uzdržanost.

Analitičar londonskog instituta Četam haus za Bliski istok, Nadim Šehadi, kaže da je Asad možda pristao na taj plan radi taktike odugovlačenja.

„To je nešto što režim može da iskoristi za kupovinu vremena i taj režim uvek može da okrivljuje druge za nasilje i nesprovođenje plana, kupujući vreme izbegavanjem primene, sporom primenom ili prividnom primenom bez stvarne primene“, kaže Šehadi.

Grupe za ljudska prava kažu da je u današnjim sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga poginulo 11 ljudi. Pomenute grupe kažu da je nasilje izbilo tokom antivladinih protesta u nekoliko sirijskih gradova.

U međuvremenu, američka državna sekretarka Hilari Klinton sastala se danas u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, sa kraljem Abdulahom i drugim funkcionerima u nastojanju da se pojača pritisak na predsednika Asada da okonča jednogodišnje krvavo ugušivanje protesta.

Američka državna sekretarka će sutra prisustvovati i jednom sastanku visokih diplomatskih funkcionera zemalja Persijskog zaliva.

U nedelju, ona će otputovati u Tursku na drugu sednicu grupe „Prijatelji Sirije“, zajedno sa predstavnicima nekoliko desetina zemalja koje podržavaju sirijske opozicione grupe.

Očekuje se da će učesnici konferencije raspravljati o tome kako osigurati da se predsednik Asad povinuje mirovnom planu, koji predviđa prekid vatre, svakodnevni dvočasovni slobodan prolaz za humanitarne organizacije i započinjanje političkog dijaloga o okončanju konflikta.

XS
SM
MD
LG