Linkovi

Sarkozi obećava nova hapšenja


Sarkozi obećava nova hapšenja
Sarkozi obećava nova hapšenja

Francuski predsednik Nikola Sarkozi saopštio je da je policija širom zemlje sprovela 19 hapšenja u okviru akcije provođenja osoba osumnjičenih za islamski ekstremizam.

Sarkozi je rekao da je tokom današnjih hapšenja u Tuluzu i drugim mestima otkriveno i oružje.

Najnovijim hapšenjima prethodio je niz ubistava u području Tuluza koja je počinio islamski ekstremista Mohamed Merah. On je u četvrtak sahranjen u Tuluzu uprkos protivljenju gradonačelnika jer je Alžir, u kome je rođen, odbio da primi njegovo telo.

Merah je ubijen prošle nedelje, u policijskoj vatri, u trenutku kada je skočio sa balkona svog stana u Tuluzu pošto je 32 sata proveo opkoljen u njemu.

Vlasti kažu da je Merah pre toga priznao da je ubio troje dece, tri vojnika i jednog rabina. Prema saopštenju policije on je tvrdio da je povezan sa Al-Kaidom, a svoje napade je snimio kamerom.

Ta ubistva pojačala su zabrinutost francuske vlade u vezi sa muslimanskim ekstremistima. Francuska je juče objavila imena nekolicine međunarodnih muslimanskih sveštenika kojima je zabranila da doputuju u zemlju radi jedne islamističke konferencije idućeg meseca.

U okviru drugog razvoja događaja, Merahov otac je objavio nameru da tuži francusku policiju, tvrdeći da su policajci mogli da uhapse njegovog sina umesto da ga ubiju.

XS
SM
MD
LG