Linkovi

Festival cvetanja trešanja u Vašingtonu


Festival cvetanja trešanja u Vašingtonu

Cvetanje japanskih trešanja u Vašingtonu je spektakl koji se ne zaboravlja. Brojni posetioci iz cele zemlje, kao i strani turisti, uživaju u raskošnim belim i ružičastim cvetovima tokom festivala kojim se, ove godine, obeležava stogodišnjice dolaska japanskih trešanja u Vašington.

Arti Kabade je prvi put sa prijateljima na festivalu trešnjinog cveta

“Zaista uživamo. Predivno je…boje su prekrasne”

Ove godine se obeležava 100 godina od kako je gradonačelnik Tokija poklonio 3000 mladica trešnje američkoj prestonici u znak prijateljstva Japana i Sjedinjenih Država. Samo nešto više od 100 stabala je preživelo. Kasnijih godina u aleji trešanja zasađeno je još stabala koja je poslala japanska vlada ili su nove sadnice dobijane kalemljenjem.
Francuskinja An Julberg, koja je u Sjedinjene Države došla pre šest godina, kaže da joj je drago što u Vašingtonu vidi sve više turista iz Japana, samo godinu dana posle razornog cunamija koji je pogodio tu zemlju.

Festival cvetanja trešanja sastoji se od niza događaja od kojih mnogi slave japansku kulturu. U Nacionalnom muzeju gradjevinarstva, nastupa dečija plesna grupa Šizumi Kodomo iz Merilenda. Članovi grupe, deca iz raznih zemalja promovišu ples kao univerzalni jezik. Numera je počela koreografijom Šizumi Šigeto Manale, koja je ukomponovala japanske pokrete i različite vrste američkih plesova.

“Pošto živim u Americi želim da budem amerikanizovana, zato sam koreografiju napravila u mešovitom američko-japanskom stilu”.

Pored ostalog ovde vam se pruža prilika da obučete japanska kimona, koja su doneta iz Nacionalnog dečijeg muzeja. Predstavnica muzeja Lisa Mari Rajder kaže da je ideja da se deca zainteresuju za japansku kulturu.

“Jedan od načina da se to postigne je što će moći da dotaknu i opipaju tradicionalne predmete. Mi se nadamo da će im se to dopasti i da će poželeti da nauče više i o Japanu i o svetu koji ih okružuje”.

Festival trešnjevog cveta nudi deci i puno aktivnosti za učenje japanskih veština koje odražavaju kulturu te zemlje. Filipina Džudet Prudi pomaže ćerki da od drvenog štapića i papira napravi lutku.

“Prvi put ovo radim”.

Kejtlin Hinkel se zabavlja jednim drugim projektom.

“Dok lepim kokice na crtež on zaista izgleda kao rascvetalo drvo trešnje.”

Festival trešnjevog cveta, kojim se odaje priznanje američko-japanskom prijateljstvu, traje do kraja aprila.

XS
SM
MD
LG