Linkovi

Pregovori sa ubicom


Rabin i troje dece koji su ubijeni ispred jedne jevrejske škole u Tuluzu

Policija u Francuskoj i dalje pregovara sa 24-ogodišnjim Muhamedom Merahom, osumnjičenim za 7 ubistava tokom protekle nedelje, koji je opkoljen u zgradi u kojoj je navodno nastanjen. Prema saopštenju policije, osumnjičeni Francuz alžirskog porekla, tvrdi da je povezan sa terorističkom organizacijom Al Kaidom. U međuvremenu, francuski predsednik Nikola Sarkozi prisustvovao je sahrani ubijenih vojnika.

Francuski predsednik je na ceremoniji u Montobanu, kojom je odana počast poginulim vojnicima, rekao da je ubica iz Tuluza želeo da baci zemlju na kolena, ali da u tome nije upeo jer država nije popustila.

Francuski vojnik poznaje smrt i ume da joj gleda u oči, ali smrt koja je zadesila naše ljude nije bila ona za koju su bili spremni. To nije bila smrt na bojnom polju, već terorističko pogubljenje”, izjavio je Sarkozi.

Pripadnici specijalne jedinice francuske policije RAID, rano jutros su u Tuluzu opkolili zgradu u kojoj se Merah zabarakadirao u stanu punom oružja.

Kako su medijima saopštili predsednik Sarkozi i izvori bliski istrazi, osumnjičeni serijski ubica spremao se jutros u Tuluzu na ponovni napad i to na jednog vojnika.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean preneo je medijima da je osumnjičeni već poznat vlastima i da je boravio među pripadnicima Al Kaide na granici Pakistana i Avganistana i da za sebe tvrdi da pripada mudžahedinima.

Agenti centralne obaveštajne službe već nekoliko godina prate ovog čoveka, ali ništa nije ukazivalo na to da se bavi kriminalom.”

Muhamed Merah, 24-ogodišnjak poreklom iz Alžira, tereti se za prošlonedeljno ubistvo trojice francuskih vojnika poreklom iz Severne Afrike i za napad na jevrejsku školu u ponedeljak u kojem su poginuli rabin, njegova dva sina i ćerka direktora škole.

Zvaničnici su takođe saopštili da je osumnjičeni najavio policiji da će se predati do kraja dana i da je ubistva izvršio zbog francuskih vojnih akcija u svetu i kako bi osvetio smrt palestinske dece ubijene na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG