Linkovi

Rusija podržava Anana


Specijalni izaslanik Kofi Anan, u okviru svoje posete Damasku 11. marta, razgovarao je i sa velikim muftijom Ahmadom Badrom Al Din Hasunom

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, danas je izjavio da Moskva smatra da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da podrži nastojanja specijalnog izaslanika Kofija Anana da postigne sporazum svih Sirijaca umešanih u jednogodišnju pobunu u zemlji.

Međutim, Lavrov je objasnio da saopštenje ili rezolucija Saveta bezbednosti o krizi, ne sme da sadrži ultimatum vladi predsednika Bašara al-Asada, dugogodišnjeg ruskog saveznika. On je takođe rekao da detalji Ananovog plana za Siriju moraju da se objave i detaljno razmotre.

Savet bezbednosti do kraja dana u Njujorku treba da raspravlja o nacrtu francuskog saopštenja, kojim se podržavaju Ananovi mirovni napori, ali istovremeno upozorava na "dalje mere" u slučaju da Sirijska vlada odbaci plan.

Sirijski aktivisti javljaju da su vladine trupe danas granatirale nekoliko opozicionih žarišta širom zemlje i da je najmanje 10 osoba poginulo u regionima Homsa, Hame i drugde. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je danas izjavio da je situacija u Siriji "neprihvatljiva" i "nepodnošljiva".

XS
SM
MD
LG