Linkovi

Rast cena avionskih karata


Aviokompanije pravdaju rast cena karata poskupljenjem nafte

Cene avionskih karata rastu svuda u svetu dok se mnogi putnici pripremaju za putovanja tokom uskršnjih praznika ili predstojećeg leta. Kompanije pravdaju ta povećanja poskupljenjima nafte, a samim tim i avionskog goriva.

Avionske kompanije strahuju da će godina biti teška jer im poskupljenja goriva nagrizaju prihode. Da bi nadoknadile te gubitke povećavaju cene prebacujući teret na putnike, kao što je Brajan Bler.

Cene karate skočile su proteklih nekoliko meseci za 5 do 10 procenata“, kaže Bler.

Analitičari avioindustrije kažu da su cene u Americi ove godine porasle za 4 odsto, a međunarodne još i više.

Često se naplaćuju dodatni troškovi od 400 dolara, što neće biti dobro za letnju sezonu“, kaže Kli.

Vlasnik turističke agencije Džef Kli kaže da će ove godine putnici plaćati više jer aviokompanije nastoje da ublaže posledice sve viših cena goriva.

„Kadgod cena nafte poraste za dolar to ovu industriju košta milijardu i 600 miliona dolara“. kaže Kli.

Na nabavku goriva otpada približno 35 do 40 procenata operativnih troškova aviokompanije. Analitičar avioindustrije Džordž Hobika kaže da bi ove godine cene karata u nekim slučajevima mogle da se udvostruče.

„Mislim da će putnici naići na cene karata kakve nisu videli godinama i da će morati da promene mišljenje o tome šta je to niska cena“, kaže Hobika.

Ines Lormand, koja često putuje službeno, kaže da je za let od Hjustona do Detroita platila više od hiljadu dolara.

Cene će nastaviti da rastu i smanjiće mi budžet za putovanja. Ne znam šta ćemo moći da uradimo“, kaže Lormand.

Honkonška kompanija Kataj pacifik zabeležila je prošle godine pad profita od 61 odsto, najviše zbog viših cena goriva i slabljenja kineske privrede. U nastojanju da smanje te troškove aviokompanije kupuju štedljivije avione pa čak razmatraju mogućnost upotrebe alternativnih biogoriva.

XS
SM
MD
LG