Linkovi

Anan poziva UN na akciju


Anan poziva UN na akciju
Anan poziva UN na akciju

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan, pozvao je danas članove Saveta bezbednosti da prevaziđu zastoj i dogovore se oko pritiska na Siriju da okonča brutalno ugušivanje protesta u zemlji.

U izveštaju koji je podneo putem video linka iz Ženeve bivši šef svetske organizacije rekao je da će iduće nedelje poslati u Damask delegaciju koja će razgovarati o planu za slanje međunarodnih posmatrača. Anan je ranije ove nedelje razgovarao sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Damasku.

Zapadne diplomate su ranije izrazile nadu da će Ananova posrednička uloga ubrzati nastojanja na usvajanju rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi se osudilo nasilno gušenje drugačijeg mišljenja od strane sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Rusija i Kina su dva puta vetom blokirale usvajanje takvih rezolucija.

Po podnošenju izveštaja Anan je rekao novinarima da se prema političkim previranjima u Siriji mora postupati oprezno kako bi se izbegle bilo kakve „pogrešne procene“, koje bi mogle da dovedu do „krupne eskalacije“ sa posledicama po čitav region.

Danas, uoči Ananovog podnošenja izveštaja, sirijski mediji su objavili saopštenje u kome se kaže da je sirijska vlada predana saradnji sa izaslanikom UN u nalaženju „političkog rešenja“ za krizu. U istom saopštenju sirijsko ministarstvo inostranih poslova okrivljuje za krvavo nasilje uglavnom teroriste i strano mešanje.

Anan se u prošlu subotu i nedelju sastao sa Asadom i izneo mu predloge za obustavljanje borbi, dostavljanje humanitarne pomoći i započinjanje političkog dijaloga.

Antivladini protesti u Siriji nastavljeni su i danas, dan pošto je vlada obeležila prvu godišnjicu ustanka masovnim mitinzima podrške Asadu.

Aktivisti kažu da su opozicioni demonstranti u nekoliko gradova, uključujući Alepo i Homs, tražili međunarodnu vojnu intervenciju. Takođe ima izveštaja o sporadičnoj pucnjavi iz vatrenog oružja.

Pobunjenički borci su u povlačenju širom Sirije, a opozicioni pokret je iedološki rascepkan. Istovremeno, zapadne zemlje oklevaju da im dostave oružje strahujući da bi situacija mogla da se još više rasplamsa.

U međuvremenu, Turska je danas pozvala svoje građane da napuste Siriju zbog, kako je rečeno, „ozbiljnog rizika po njihovu bezbednost“. Turska vlada takođe razmatra mogućnost uspostavljanja tampon-zone duž svoje granice sa Sirijom.

XS
SM
MD
LG