Linkovi

Godišnjica ustanka u Siriji


Pristalice sirijskog predsednika Bašara al-Asada izražavaju mu podršku tokom današnjih demonstracija u Damasku

Saopšteno je da su danas najmanje 23 osobe poginule u nastavku obračuna sirijskih snaga sa disidentima – na godišnjicu početka pobune - dok državna televizija prikazuje snimke velikih mitinga podrške predsedniku Bašaru al-Asadu.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, saopštila je da su 23 leša pronađena u regionu Idliba na severozapadu zemlje i da su na nekim primetni znaci mučenja. Državni mediji izveštavaju da su se vladine snage na tom području sukobile sa „ostacima terorističkih grupa“ i da su pobijeni brojni „teroristi“.

Pokušaji međunarodne zajednice da prekine sukobe su zastali, a snage Sirijske vlade su zauzele najveći deo Idliba i započele najveću ofanzivu proteklih meseci na Daru, grad na jugu koji pobunjenici nazivaju „rodnim gradom revolucije“. Pobunjenički borci se povlače širom Sirije i opozicioni pokret je rascepkan.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe je danas izjavio da se njegova zemlja protivi naoružavanju sirijske opozicije, iz straha da bi se situacija pretvorila u „veću katastrofu“. Istovremeno, grupa od 200 nevladinih organizacija se udružuje sa poznatim ličnostima i borcima za ljudska prava u kampanji za prkeid nasilja u Siriji.

Inicijativa pod nazivom „Ujedinjeni za Siriju“ koristi Fejsbuk, Tviter i Jutjub, za pridobijanje međunarodne pomoći. Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Anan sutra treba da izvesti Savet bezbednosti Svetske organizacije o svojim pokušajima posredovanja u Siriji. Anan se prošlog vikenda u Damasku sastao sa sirijskim zvaničnicima.

Diplomate u Savetu bezbednosti kažu da će Ananova procena biti ključna za predlog Sjedinjenih Država i evropskih saveznika za usvajanje rezolucije kojom bi se humanitarnim radnicima omogućio pristup svim gradovima u zemlji. Rusija i Kina su u dva navrata stavile veto na rezolucije kojim se Sirija osuđuje. Amin Sejkal, direktor Centra za arapske i islamske studije na Australijskom nacionalnom univerzitetu, izjavio je za Glas Amerike da ne očekuje brzu akciju Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG