Linkovi

Optužbe za mučenje u Siriji


Optužbe za mučenje u Siriji

Dok diplomate nastavljaju pokušaje da prekinu obračunavanje sa disidentima u Siriji, međunarodna organizacija za praćenje stanja ljudskih prava „Amnesti internešenal“ tvrdi da su desetine Sirijaca u pritvoru zlostavljane i mučene.

U današnjem izveštaju organizacije načinjenom na osnovu razgovora sa 25 Sirijaca koji tvrde da su u pritvoru bili mučeni pre nego što su uspeli da pobegnu u Jordan, navodi se da takav postupak predstavlja zločine protiv čovečnosti.

Istovremeno, specijalni izaslanik Arapske lige za Siriju, Kofi Anan, saopštio je da je Asadova vlada odgovorila na njegove predloge za prekid krize, ali da su neka pitanja i dalje otvorena. Ananov portparol je izjavio da je bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija zatražio razjašnjenje sirijskih odgovora na predloge koje je ovog vikenda izneo u Damasku.

Anan u petak treba o tome da izvesti Savez bezbednosti Ujedinjenih nacija. Portparol sirijskog Ministarstva inostranih poslova je saopštio da je Damask pozitivno odgovorio na Ananove predloge.

XS
SM
MD
LG