Linkovi

Evropu čeka blaga recesija


Evropu čeka blaga recesija

Francuska i nemačka ekonomija zabeležile su postojani rast u trećem kvartalu, ali je evrozona u celini zabeležila rast od svega 0,2 odsto, a evropski analitičari strahuju da najgore tek predstoji.

Dužnička kriza dominira Evropom, ali su dve najveće ekonomije Evrozone ipak uspele da ostvare rast u trećem kvartalu.

Nemačka ekonomija, vodeća u Evropi, rasla je po stopi od 0.5 odsto, baš kao što se i očekivalo. Francuska ekonomija je zabeležila stopu od 0,4 odsto, što predstavlja preokret u odnosu na negativnu stopu rasta u drugom kvartalu.

Ekonomija evrozone je medjutim u celini rasla po stopi od samo 0,2 posto, dok se za Italiju, Grčku i Portugal predvidjaju još teža vremena. Španija je bila primorana da usvoji oštre mere štednje kako bi sprečila mogućnost da je pad vrednosti obveznica povede u stečaj.

Evo šta o tome kaže ekonomista Torje Midendorf:

„Očekujemo blagu recesiju u evrozoni, možda čak i u Nemačkoj. Ali moraćemo da sačekamo i vidimo kako će ova dužnička kriza da se razvija. U ovom trenutku ne vidimo rešenje, osim što Evropska centralna banka kupuje obveznice, pa verujem da će se nestabilnost nastaviti u predstojećim nedeljama“.

Francuska je hitno odobrila meru za ostvarenje dodatnog prihoda od 65 miljardi evra - povećanjem poreza i smanjenjem troškova u roku od narednih pet godina. Predsednik Nikola Sarkozi pokušava da balansira izmedju zaštite kreditnog rejtinga zemlje i nastojanja da ne razgnevi birače pred izbore naredne godine.

Analitičarka Džejn Foli kaže Francuska ima i druge probleme.

„Postoji zabrinutost u vezi sa bankarskim sektorom. Francuska je, naravno, i dalje izložena mogućim efektima dugova drugih zemalja i ako se ta situacija pogorša onda bi francuske banke bile prilično ranjive. To bi stvorilo dodatni pritisak na državu da reaguje i gotovo sigurno dovelo do gubitka najvišeg - trostrukog A - kreditnog rejtinga Francuske“.

Izgledi su sumorni, čak i u zemljama koje nisu direktno pogodjene dužničkom krizom. Novi predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, takodje predvidja da će Evropska unija do kraja godine biti pogodjena 'blagom recesijom'. Analitičari takodje upozoravaju da zemlje evrozone izgleda nemaju strategiju za rast kojom bi se suprostavile efektima mera štednje.

XS
SM
MD
LG