Linkovi

Taliban preti osvetom


Avganistanski vojnici motre grupu civila koja se okupila ispred američke baze u čijoj blizini se desilo jučerašnje masovno ubistvo
Avganistanski vojnici motre grupu civila koja se okupila ispred američke baze u čijoj blizini se desilo jučerašnje masovno ubistvo

Taliban obećava da će se osvetiti, kako je saopštio, „američkim divljacima“, zbog toga što je jedan zastavnik američke Kopnene vojske po svemu sudeći pobio 16 avganistanskih seljaka, među kojima i nekolicinu dece, u južnom Avganistanu.

Američki i avganistanski funkcioneri kažu da je pomenuti vojnik u nedelju ujutro pešice napustio bazu u distriktu Pandžvaj, u pokrahjini Kandahar, i napadao kuće pucajući i ubijajući civile. Stanovnici kažu da je tela nekoliko ubijenih zapalio.

Dan kasnije, američke snage su pojačale budnost, a američka ambasada je upozorila američke građane na mogućnost osvetničkih napada. Taliban je danas saopštio da će se osvetiti za smrt svakog od ubijenih Avganistanaca.

Avganistanski parlament je osudio ta ubistva pozivajući američku administraciju da kazni počinioce i izvede ih pred civilni sud. Avganistanski zakonodavci saopštili su danas da su „izgubili strpljenje“ zbog nedovoljne kontrole stranih vojnika.

Jučerašnja ubistva najnovija su u seriji akcija pripadnika međunarodnih snaga koje su izazvale gnev javnosti u Avganistanu. Prošlog meseca gotovo 40 ljudi je ubijeno u krvavim protestima zbog spaljivanja primeraka Kurana u jednoj američkoj vazduhoplovnoj bazi.

Predstavnik međunarodnih snaga, brigadni general Karsten Jakobson, izjavio je danas da najnoviji incidenti izazivaju duboku zabrinutost.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai zahtevao je objašnjenje za pomenuti napad, u kome su ubijeni devetoro dece i tri žene. On je rekao da je taj čin bio „namerno ubistvo nedužnih civila koje ne može biti oprošteno“.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je juče avganistanskog lidera kako bi izjavio saučešće avganistanskom narodu. On je takođe objavio saopštenje u kome kaže da taj „tragični i šokantni“ incident „ne odražava izuzetni karakter naših oružanih snaga niti poštovanje koje Sjedinjene Države osećaju prema narodu Avganistana“. Obama je rekao da podržava poziv američkog sekretara za odbranu Liona Panete za hitno sprovođenje istrage, kao i njegovu rešenost da svi umešani u taj incident budu pozvani na odgovornost.

Funkcioneri NATOa kažu da se osumnjičeni, identifikovan kao zastavnik američke Kopnene vojske iz jedinice čija baza je u državi Vašington, predao posle pucnjave u Kandaharu. Mnogi očevici kažu da je napadača bilo više, ali američki funkcioneri tvrde da je pomenuiti vojnik delovao sam i da se posle toga predao.

Vojni funkcioneri saopštili su da je osumnjičeni oženjen i da ima decu, da je tri puta služio u Iraku, a da mu je ovo bilo prvo službovanje u Avganistanu.

Jučerašnja pucnjava verovatno će još više zategnuti američko-avganistanske odnose, upravo u trenutku kada su američki i avganistanski funkcioneri nastojali da sklope strateški sporazum o američkoj ulozi u Avganistanu po odlasku američkih borbenih jedinica 2014. godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je iznenada posetila nemačke vojnike koji u Avganistanu služe u okviru NATO snaga. Po dolasku o grad Mazar-i-Šarif ona je telefonirala predsedniku Karzaiju kako bi mu izrazila „najdublje saučešće“ zbog tog incidenta.

Nemački vojni kontingent je treći po veličini u međunarodnim snagama u Avganistanu i broji oko 5 hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG