Linkovi

Anan se sutra sastaje sa Asadom


Glavni koordinator Ujedinjenih nacija za dostavljanje humanitarne pomoći, Valeri Ejmos
Glavni koordinator Ujedinjenih nacija za dostavljanje humanitarne pomoći, Valeri Ejmos

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan sastaće se sa predsednikom Sirije Bašarom al-Asadom u nastojanju da se okonča nasilje u toj zemlji.

Ujedinjene nacije su saopštile danas da će se Anan sastati sa Bašarom sutra, tokom posete Damasku. Anan, koji dolazi u Siriju u svojstvu izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige, rekao je da bi trebalo naći političko rešenje za krizu i da bi dostavljanje oružja pobunjenicima samo pogoršalo situaciju.

Do saznanja o predstojećem sastanku došlo je samo nekoliko sati pošto je šefica Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Valeri Ejmos saopštila da Sirija odbija da dozvoli „neometano“ dostavljanje humanitarne pomoći.

Glavni koordinator Ujedinjenih nacija za dostavljanje humanitarne pomoći, Valeri Ejmos, izjavila je danas da su sirijski funkcioneri „zatražili dodatno vreme“ za razmatranje sporazuma koji bi dozvolio svetskoj organizaciji da pomogne žrtvama tekućeg nasilnog gušenja opozicije.

Govoreći novinarima u Ankari Valeri Ejmos je rekla da su sirijski funkcioneri pristali na „sprovođenje ograničene procene“ kako bi se prikupile neke informacije o stradanjima stanovništva zatečenog nasiljem. Ona je to izjavila posle obilaska izbegličkih logora duž tursko-sirijske granice, u koje se tokom ustanka koji traje već 12 meseci sklonilo najmanje 11 hiljada Sirijaca.

Opozicione grupe kažu da je najmanje 19 ljudi poginulo tokom današnjih demonstracija širom zemlje protiv vlade predsednika Bašara al-Asada, u kojima je učestvovalo na hiljade ljudi. Sirijska opservatorija za ljudska prava kaže da se najveći broj pogibija dogodio u Homsu, glavnoj meti napada vladinih snaga na pristalice opozicije.

Valeri Ejmos je rekla novinarima da je užasnuta onim što je videla tokom nedavne posete delu grada Homsa zvanom Baba Amr, u kome su vođene najžešće borbe. „Tamo više nema ljudi. Oni koje sam videla samo su došli po svoju imovinu pa je važno znati šta se desilo sa tim ljudima“, rekla je Valeri Ejmos.

Uprkos neprestanom krvoproliću Kina je saopštila da podržava misiju Kofija Anana i izražava nadu da bi „nepristrasno posredovanje“ moglo da dovede do mirovnih razgovora. Kina je zajedno sa Rusijom već dva puta stavila veto na predloge Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojima bi se stavio pritisak na vladu predsednika Asada da okonča konflikt.

Međutim, neki strani diplomati kažu da se možda približio kraj Asadove vladavine. Zamenik sirijskog ministra za naftnu industriju juče je saopštio da prelazi na stranu opozicije.

Ujedinjene nacije procenjuju da su sirijske snage, od početka ustanka pre godinu dana, ubile znatno više od 7500 ljudi. Sirijska vlada za ustanak okrivljuje „teroriste“ i kaže da je u konfliktu do sada poginulo 2 hiljade pripadnika snaga bezbednosti.

XS
SM
MD
LG