Linkovi

Pronađen do sada najstariji skelet


Fosil do sada najstarije životinje sa skeletom pronađen je u južnoj Australiji. Paleontolozi kažu da su te male životinje pretežno sunđerastog tela živele pre najmanje 550 miliona godina, što je gotovo 10 miliona godina ranije nego što se do sada mislilo da su takvi oblici života postojali.

Naučnici na Univerzitetu države Kalifornije, u Riversajdu, kažu da je evolucioni prelaz sa organizama sa mekim telom na organizme koji imaju i čvrste delove, kao što su kosti skeleta, predstavljao veliki napredak u razvoju životinjskog sveta.

Fosilizovani skeleti pronađeni u Južnoj Australiji pripadali su životinjama koje su živele na dnu mora, poznatim pod latinskim imenom Coronacollina acula, što znači „ukovireno brdašce sa iglicama“.

Ta kratka bića konusnog oblika verovatno su bila duga 3 do 5 centimetara, sa nekoliko igličastih izraslina zvanih spikule. Naučnici veruju da su spikule služile za to da se životinjica podupre, ali da ona nije mogla da se kreće.

Paleontolozi kažu da sada znaju da su životinje sa čvrstim delovima skeleta postojale i pre Kambrijskog perioda, u eri Paleozoika, koji je trajao od 542 do 488 miliona pre naše ere. Coronacollina acula je živela u prethodnom, Ediakaranskom periodu. S obzirom da su pronađene stotine fosila naučnici zaključuju da su te životinje živele u grupama.

Istraživači Univerziteta države Kalifornije, u Riversajdu, kažu da otkriće ovih fosila daje bolji uvid u proces evolucije, naročito najranijih oblika života.

Izveštaj o tom otkriću objavljen je u časopisu Geologija.

XS
SM
MD
LG