Linkovi

Homs ipak bez pomoći


Ranjenici Slobodne sirijske armije u improvizovanoj bolnici u pokrajini Idlib
Ranjenici Slobodne sirijske armije u improvizovanoj bolnici u pokrajini Idlib

Medjunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da su sirijske vlasti onemogućile njegovim radnicima da dopreme medicinsku i humanitarnu pomoć u Baba Amr, četvrt razorenog grada Homsa.

Predsednik te organizacije Jakob Kelenberger saopštio je da konvoju od sedam kamiona nije dopušteno da udje u Baba Amr u kojem su pobunjenici i civili bili pod opsadom vladinih snaga skoro mesec dana.

Medjunarodni crveni krst je naveo da su vlasti prethodno dozvolile da pomoć udje u Baba Amr. Kelenberger je rekao da je potpuno neprihvatljivo da stanovnici tog dela Homsa ne dobiju humanitarnu pomoć i da će radnici Crvenog krsta i drugih humanitarnih organizacija u Siriji ostati u blizini tokom čitave noći u nadi da će im uskoro biti omogućeno da udju u Baba Amr.

Do najnovijeg razvoja događaja došlo je pošto je prema rečima aktivista humanitarna situacija u toj četvrti dovela do jučerašnjeg „taktičkog povlačenja“ opozicionih snaga. Aktivisti kažu da je snabdevanje pijaćom vodom u gradu bilo prekinuto i da je došlo do velikih nestašica hrane, lekova i struje.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je danas da je primio nepotvrđene izveštaje da je juče u četvrti Baba Amr 17 ljudi pogubljeno.

Predstavnik komesarijata, Rupert Kolvil, rekao je da je, posle ovog „posebno jezivog niza pogubljenja“, to telo svetske organizacije pozvalo sirijske vlasti i opoziciju da spreče nezakonite osvete, mučenja i samovoljna hapšenja.

Dvoje francuskih novinara koji su posle ranjavanja bili danima zatočeni u području Baba Amr, evakuisani su i sada su na putu za Francusku.

Tokom samita evropskih lidera u Briselu britanski premijer Dejvid Kameron založio se za to da se sirijska vlada pozove na odgovornost za zločine počinjene tokom opsade Homsa. Kameron je rekao da će, bez obzira na to kada, doći „dan za svođenje računa“ tog, kako ga je nazvao, „groznog režima“.

U svojoj današnjoj izjavi ruski premijer Vladimir Putin odbio je da nagađa o budućnosti sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ali je rekao da je reforme u Siriji odavno trebalo sprovesti.

XS
SM
MD
LG