Linkovi

Granatiranje Homsa se nastavlja


Granatiranje opozicionih uporišta u Homsu od strane sirijskih snaga bezbednosti izazvalo je mnoge požare u gradu
Granatiranje opozicionih uporišta u Homsu od strane sirijskih snaga bezbednosti izazvalo je mnoge požare u gradu

Sirijski tenkovi su danas prodrli u delove Homsa pod pobunjeničkom kontrolom, dok Ujedinjene nacije navode da bi protiv „najviših“ sirijskih lidera mogla da bude pokrenuta istraga u vezi sa zločinima protiv čovečnosti.

Aktivisti javljaju da je deo grada Baba Amr, u kojem su hrana, voda i lekovi na izmaku, zasut raketama, bombama i minobacačkim granatama. Oni navode da su napadnuti i drugi sunitski delovi, uključujući Inšaat i Halidiju. U Alepu na severozapadu zemlje, bezbednosne snage su bacile suzavac na stotine studenata koji su se okupili na sahrani demonstranta koji je poginuo dan ranije. Alepo, kao i prestonica Damask, bio je relativno miran tokom jedanaestomesečnih protesta protiv vlade.

U Ženevi, istražitelji Ujedinjenih nacija su saopštili da imaju spisak visokorangiranih oficira i civilnih zvaničnika koji su naređivali pripadnicima sirijskih snaga da pucaju na nenaoružane demonstrante, muče zatvorenike, granatiraju stambena područja i streljaju vojnike koji su odbili da izvrše naređenja.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija ističu da spisak ide sve do predsednika Bašara al-Asada. Komisija je saopštila da su i pripadnici pobunjeničkih snaga koje predvodi Slobodna sirijska armija, takođe počinili zločine, uključujući ubistva i otmice, ali u mnogo manjim razmerama.

U izveštaju Saveta Ujedinjenjih nacija za ljudska prava, traži se da pojedinci umešani u zločine budu izvedeni pred sud. Takođe se navodi da je u Siriji do sredine februara poginulo 6400 civila i 1680 armijskih dezertera.

XS
SM
MD
LG