Linkovi

Poginuli strani novinari u Siriji


Francuski fotoreporter Remi Ošlik i američka novinarka Mari Kolvin
Francuski fotoreporter Remi Ošlik i američka novinarka Mari Kolvin

U artiljerijskom napadu na opkoljeni sirijski grad Homs poginulo je najmanje 19 osoba, među kojima i dvoje novinara iz zapadnih zemalja, proslavljena ratna dopisnica Mari Kolvin i francuski fotoreporter Remi Ošlik.

Aktivista u Homsu pokazuje dva tijela za koja tvrdi da su zapadni novinari, poginuli tokom artiljerijskog napada, ističući da su još tri strana novinara povrijeđena. Rojters nije bio u mogućnosti da iz nezavisnih izvora potvrdi autentičnost video snimka, koji je preuzet sa interneta. Sirijska mreža za ljudska prava saopštila je da su poginuli novinari Mari Kolvin, Amerikanka koja je izvještavala za britanski “Sandej tajms” i francuski fotoreporter Remi Ošlik. Oba novinara izvještavala su o sukobima na Bliskom istoku i drugim kriznim žarištima. Francuski šef diplomatije Alen Žipe ocijenio je u Parizu da je riječ o ubistvu.

"Želio bih da izrazim saučešće porodicama, naime porodici francuskog novinara. Pokušaću da saznam koje su bile okolnosti ovog ubistva…u svakom slučaju ove smrti. Riječ je o još jednom pokazatelju pogoršanja situacije u Siriji i represije koja je sve nepodnošljivija. Nadam se da ćemo na sastanku “Prijatelja Sirije” u Tunisu u petak moći da postignemo napredak u pogledu pronalaženja mirnog rješenja situacije”.

Kolvin je bila poznata ratna dospisnica koja je tokom izvještavanja iz Šri Lanke 2001. izgubila oko, nakon čega je u javnosti nosila crni povez. Juče je za britansku televizju ITN opisivala situaciju u Homsu.

"Sirijci ne dozvoljavaju civilima da odu. Ukoliko one koji se nađu na ulici ne pogodi granata, pogodiće ih snajper. Snajperisti se nalaze svugdje oko predgrađa Baba Amr. Užasava apsolutna svirepost njihovih akcija. Nemilosrdno i bezobzirno pogađaju civilne zgrade i razmjere toga su šokantne”.

Remi Ošlik je prvo pokrivao sukob na Haitiju, kada je imao dvadeset godina, a nedavno je fotografisao revolucije u Tunisu, Egiptu i Libiji. Konflikt u Siriji je veoma opasan za novinare, zato što se opozicione snage uglavnom nalaze u enklavama do kojih se može doći samo opasnim rutama

XS
SM
MD
LG