Linkovi

Eurozona spasava Grčku


Finansijski lideri eurozone na konferenciji za medije u Briselu, posle postignutog dogovora o izbavljenju Grčke iz teške finansijske situacije

Nakon više mjeseci pregovora, novih uslova i dotjerivanja detalja, ministri finansija eurozone su danas postgli dogovor o drugom po redu programu pomoći Grčkoj. Time se otklanja mogućnost da ta zemlja za manje od mjesec dana ode u bankrot. Iako kritičari tvrde da je bankrot samo odložen, evorpski zvaničnici su uvjereni da je ovaj potez bio u pravcu stabilizacije ne samo Grčke već i cijele eurozone.

"Dogovoreni paket sadrži značajne napore i privatnog i službenog kreditnog sektora. Na taj će način program ispoštovati parametre kakve je postavio evropski samit. To znači da će dug dostići oko 120 posto bruto-nacionalnog dohotka, a finansijski program predvidja sumu od 130 milijardi eura do 2040- te godine", kazao je predsjedavajuću euro-grupe Žan Klod Junker.

Tako su nakon gotovo cijelu noć duge rasprave odlučili ministri finansija eurozone, zatvarajući drugi po redu paket finansijske podrške posrnuloj Grčkoj. Da li je to dovoljno i da li će pomoći, drugo je pitanje. Pomoći će sigurno da se Atina spasi gotovo sigurnog bankrota za mjesec dana, ali za dugoročni opravak države trebaće više od od ovog teško stečenog novca EU i Medjunarodnog monetarnog fonda.

"Program je zamišljen da podrži Grčku da podigne na noge svoju ekonomiju i administraciju, kako bi država mogla da napreduje i stvara radna mjesta za svoje stanovnike", kazao je evropski komesar za finansije Oli Ren.

Do tada, u Briselu se o Grčkoj govorilo u kontekstu sve većih šansi da izadje iz eurozone. Medjutim...

"Nije ničija namjera da Grčki izbaci iz eurozone, to bi bilo loše rješenje za Grčku, ali i jednako loša situacija za eurozonu", kazao je Junker.

Medjutim, tek što se okončao susret ministara finansija, već su krenule spekulacije o tome gdje će pasti ambiciozni plan grčke štednje. A takvo nešto, sudeći prema javnosti nedostupnom izvještaju EU i Medjunrodnog monetarnog fonda, apsolutno nije nemoguće jer, kaže se izmedju ostalog, vlasti u Grčkoj neće biti u stanju da provedu u delo strukturne reforme koje su nephodne kako bi injekcija od 130 milijardi eura imala dugoročni efekat.

Sasvim razumljivo, jer se vlast u Atini suočava i suočavaće se sa recesijom, vlastitom neefikasnošću, i visokom nezaposlenošću. Sve to bi, u slučaju B scenarija, moglo da još više oteža posao grčkim vlastima u ispunjavanju cilja štednje i konsolidacije privrede i države. Posljedica, upozorava ne mali broj ekpserata, bi mogla biti da Grčka za par mjeseci ili godina opet zakuca na evropska i vrata Medjunarodnog monetarnog fonda. Problem bi mogao biti ako se niko više ne bi usudio ta vrata za Grčku ponovo da otvori.

XS
SM
MD
LG