Linkovi

Inspektori UN ponovo u Iranu


Glavni inspektor IAEA Herman Nakerts

Viši nuklearni inspektori Ujedinjenih nacija stigli su u Teheran radi dvodnevnih razgovora o iranskom nuklearnom programu, što je druga poseta predstavnika UN u protekle tri nedelje.

Delegaciju IAEA predvodi glavni nuklearni inspektor Herman Nakerts, koji je u Beču, uoči posete Iranu, rekao da inspektori žele da vide „konkretne rezultate“.

„Nadamo se da ćemo imati dva dobro usmerena dana u Tejeranu. To je svakako duh sa kojim krećemo na put. Što je još važnije, nadamo se da ćemo postići konkretne rezultate. A najviši prioritet je analiza „moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa“. On je dodao da će za napredak biti potrebno vreme.

Inspektori UN žele da Iran objasni zaključke jednog nedavnog izveštaja IAEA u kome se navode dokazi o tome da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja. Iran tvrdi da se taj izveštaj zasniva na izmišljotinama.

Izrael smatra da bi nuklearno naoružani Iran ugrožavao opstanak te zemlje i zagovara preduzimanje vojne akcije kako bi se to sprečilo. Američki zvaničnici, međutim, smatraju da bi izraelski napad na iranske nuklearne instalacije u ovom trenutku bio preuranjen.

Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi izjvio je juče da Teheran želi da obnovi razgovore sa šest vodećih sila sveta o nuklearnom sporu na način koji bi išao u prilog obeju strana.

„Mi tragamo za mehanizmom kojim bi se prevazišao nuklearni problem, i koji bi predstavljao uspeh za obe strane u sporu. Razumemo potrebu druge strane za nalaženjem časnog rešenja i spremni smo da pripremimo put za ispravan izlazak iz sadašnje situacije.“

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačka, nisu vodili razgovore sa Iranom od sastanka u januaru, 2011. koji je okončan bez ikakvog rezultata.

XS
SM
MD
LG