Linkovi

Spor između Kine i Japana


Snimci nenastanjenih ostrva u Južnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i Japan
Snimci nenastanjenih ostrva u Južnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i Japan

Japanske vlasti su uhapsile kineskog kapetana ranije ovog meseca pošto se njegov brod sudario sa dva patrolna čamca japanske obalske straže, blizu spornih ostrva u Istočnom kineskom moru. Ostrva se nalaze pod japanskom upravom ali Kina tvrdi da su njena. Pritvaranje kapetana Kina je nazvala nezakonitim, posle čega je otkazala studentske posete i diplomatske sastanke sa japanskom stranom. Prema medijskim izveštajima, Kina je ovih dana obustavila i izvoz elektronskih i rezervnih automobilskih delova, koji su važni za japansku industriju.

Japanski zvaničici su naveli da su odlučili da oslobode kineskog kapetana kako bi sprečili dalje pogoršanje odnosa sa Pekingom.

Bezbednost japanske ambasade u Pekingu znatno je pooštrena danas, mada u poslednjih nekoliko nedelja nije bilo većih protesta. Ubrzo pošto su japanski tužioci saopštili da će pritvoreni kineski kapetan biti oslobođen, Kina je obavestila da će uputiti čarter avion kojim će on biti vraćen kući.

Od 2009. Kina je najveći trgovinski partner Japana, ali su dve zemlje u sporu oko nekoliko nenastanjenih ostrva u Kineskom moru, u blizini kojih, kako se veruje, postoje velika podmorska nalazišta nafte i zemnog gasa. Taj spor takođe ukazuje na osetljivost međusobnih odnosa zbog uloge Japana uoči i tokom Drugog svetskog rata.

Tereza Leung, saradnica Instituta za međunarodne odnose u Singapuru, smatra da je Kina preterano reagovala.

„Najmanje što je trebalo da se pokaže, jeste politička nezrelost i nespremnost. Mislim da reagovanje Kine nije bilo ni zrelo ni razumno“, kaže Leung.

Leung, koja je godinama radila u američkom Kongresu i za američku vladu u Vašingtonu, kaže da Sjedinjene Države pomno prate najnoviji kinesko-japanski spor, a isto čine i zemlje jugoistočne Azije. Neke od njih spore se sa Kinom oko arhipelaga Spretli i Parasel u Južnom kineskom moru, za koja se takođe veruje da leže na bogatim podvodnim nalazištima zemnog gasa.

XS
SM
MD
LG