Linkovi

Usvojena rezolucija o Kosovu


Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je aklamacijom - bez glasanja, predlog rezolucije o Kosovu koju je podnela Srbija uz podršku Evropske unije.

Tom rezolucijom pozdravlja se ponuda evropskog bloka da pomogne u uspostavljanju dijaloga i promociji saradnje između Beograda i Prištine. Iz teksta je izbačena ocena da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova neprihvatljivo. Iz rezolucije je takođe izbačeno protivljenje Srbije gledištu Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavosnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Međutim, ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić je istakao da njegova zemlja neće nikada priznati nezavisno Kosovo.

„Republika Srbija ne priznaje niti će ikada priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova,“ rekao je Jeremić.

Uprkos te izjave, britanski ambasador Mark Lajal Grant smatra da je Srbija preduzela bitan korak napred u odnosima sa Kosovom.

„Mislim da je bitno i značajno to što je Srbija povukla prvobitni predlog rezolucije, prihvatajući da zajedno sa članicama Evropske unije bude sponzor rezolucije koja predstavljakonzensus. Mislim da je to vrlo važan i dobrodošao korak. Kao što sam rekao, to označava početak nove faze u odnosima Kosova i Srbije,“ rekao je Grant.

Ambasadorka SAD u UN Rozmari Dikarlo je u raspravi posle usvajanja rezolucije rekla da su SAD podržale rezoluciju o Kosovu kao odgovor na mišljenje Medjunarodnog suda pravde u Hagu, istakavši da je rezolucija u skladu sa snažnom podrškom SAD nezavisnosti Kosova.

"Vreme je da Srbija i Kosovo otvore novu fazu u odnosima i budu usmereni ka zajednicckoj budućnosti u EU", rekla je Dikarlova.

Ona je pozdravila ulogu EU u olakšavanju dijaloga dve strane i njihovog napretka ka evropskim integracijama što cće garantovati mir, bezbednost i sigurnost na Balkanu i izrazila spremnost SAD da u tome pomognu.

Predstavnik Rusije rekao je da se delegacija te zemlje pridružila konsenzusu oko rezolucije ali i dodao da čvrsto veruje da Rezolucija 1244 u potpunosti ostaje na snazi i da je i dalje obavezujuća za sve kao medjunarodna osnova za rešavanje kosovskog problema.

Jučerašnji skup ipak nije bio lišen dramatičnih trenutaka. Početak je kasnio dva i po sata, jer se Srbija protivila prisustvu predsednika, premijera i ministra inostranih poslova Kosova u publici, na galeriji Generalne skupštine. Na kraju njima je dozvoljeno da ostanu kao gosti britanske, francuske, nemačke, italijanske i američke delegacije. Nezavisnost Kosova je do danas priznalo skoro 70 zemalja.

XS
SM
MD
LG