Linkovi

Hilari Klinton u Gruziji


Današnjom posetom Gruziji američka državana sekretarka Hilari Klinton završava obilazak pet zemalja u Centralnoj Evropi i južnom Kavkazu. Ona je pozvala na okončanje ruske okupacije dve gruzijske separatističke oblasti, Južne Osetije i Abhazije.

Hilari Klinton ističe da unapređenje odnosa između Obamine administracije i Moskve, koje je u toku, ide na korist bivših sovjetskih republika i američkih saveznika koje je ovih dana posetila.

Međutim, Klintonova nije krila negodovanje Sjedinjenih Država zbog vojnog prisustva Rusije u dve separatističke oblasti Gruzije, koje se kosi sa rusko-gruzijskim primirjem sklopljenim između dve zemlje u avgustu 2008.

Na sinoćnoj konferenciji za štampu u jermenskoj prestonici, Jerevanu, državna sekretarka je rekla da spor sa Rusijom zbog Gruzije ne bi trebalo da ometa američko-rusku saradnju po drugim pitanjima.

Ne postoje dve zemlje koje se slažu u svemu. Mi se ne slažemo sa onim što se dogodilo u Gruziji, niti sa nastavljenom okupacijom Južne Osetije i Abhazije od strane ruskih snaga. To smo predočili i ja to svuda ponavljam, ne samo na Kavkazu. Međutim, mislimo da je moguće slediti obimnu zajedničku agendu, kao što to činimo sa Rusijom, a da naša neslaganja ne dovedu do zamrzavanja međusobnih odnosa,“ rekla je Hilari Klinton.

Južna Osetija i Abhazija, sa velikim brojem stanovnika ruskog porekla, odupiru se integraciji sa ostalom Gruzijom još od raspada Sovjetskog Saveza.

Hilari Klinton i drugi američki zvaničnici ističu svoju podršku teritorijalnom integritetu Gruzije i odbacuju nezavisnost ta dva entiteta, koju je pored Rusije priznao veoma mali broj drugih zemalja.

Ali trenutno ne postoji nikakav međunarodni napor za povratak te dve oblasti pod kontrolu vlade u Tbilisiju. Američki zvaničnici smtraju da bi sprovođenje reformi i ekonomski razvoj u Gruziji mogli da uvere stranovnike te dve separatističke oblasti u prednost savezništva sa centralnom vladom.

Tokom svoje šestosatne posete Tbilisiju, sekretarka Klinton bi trebalo da se sastane sa predsednikom Mihailom Sakašvilijem, zvaničnicima opozicije i članovima gruzijskih organizacija za izgradnju civilnog društva.

U okviru petodnevne turneje, Klintonova je još posetila Ukrajinu, Poljsku, Jermeniju i Azerbejdžan. Ona se vraća u Vašington u utorak ujutro, kako bi učestvovala u razgovorima Bele kuće sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

XS
SM
MD
LG