Linkovi

Poboljšanje odnosa SAD i Rusije


Poboljšanje odnosa SAD i Rusije
Poboljšanje odnosa SAD i Rusije

Predsednik Barak Obama rekao je da su on i ruski predsednik Dmitrij Medvedev uspeli da resetuju bilateralne odnose i da smatra da je Medvedev čvrst i pouzdan partner.

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući dodao da će ubrzati razgovore o pristupanju Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, s obzirom na to da je rešeno 90 do 95 odsto pitanja u pogledu ruskog članstva.

Predsednik se nada da će ostatak, iako težak, biti rešen do kraja godine. Medvedev je izrazio nadu da će rad na ruskom članstvu u STO-u biti okončan do kraja septembra.

Takođe je rekao da očekuje da će američke kompanije aktivno učestvovati u naporima ruskih vlasti da u blizini Moskve otvore tehnološki centar po ugledu na Silikonsku dolinu u Kaliforniji, koju je ruski predsednik obišao juče.

Dvojica visokih zvaničnika su danas priznala da postoje neslaganja u pogledu određenih pitanja, poput Gruzije, ali i podsetili da je postignuta saglasnost oko novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, te uvođenja sankcija Iranu i Severnoj Koreji zbog spornih nuklearnih programa.

XS
SM
MD
LG