Linkovi

Strateški odnosi Pekinga i Bona


Nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Ven Đijabao

Kineski predsednik Hu Đintao izrazio je spremnost za razvoj „strateških odnosa“ Pekinga i Bona.

Kineski predsednik je to rekao na početku razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pekingu. Prema izveštaju državne agencije Šinhua, kineski lider je rekao Angeli Merkel da su posle četiri decenije saradnje odnosi između dve zemlje dostigli dubinu i širinu, kako se izrazio, „bez presedana“.

Verujem da će poseta nemačke kancelarke Kini doprineti jačanju uzajamnog poverenja i razumevanja kao i daljem razvoju bilateralne saradnje Kine i Nemačke.“

Slično tome, Angela Merkel je istakla da je Nemačka spremna da doprinese daljem unapređenju veza Pekinga i Evrope.

„Želim lično da Vas pozdravim i da vam čestitam. Proslavićemo 40-godišnjicu nemačko-kineskih diplomatskih veza, proglasićemo ovu godinu „Godinom kineske kulture“, da 'godina zmaja' protekne veoma dobro za Kinu, a nadam se da će ovo biti i povoljna godina za dalje kinesko-nemačke odnose.“

Kancelarka Merkel boravi u trodnevnoj poseti Kini. Prvog dana posete vodila je razgovore sa predsednikom Huom i premijerom Ven Điabaom o naftnom embargu koji je EU zavela Iranu. Ona je apelovala na Kinu da iskoristi svoj uticaj i nagovori Teheran da odustane od ambicija da proizvede nuklearnu bombu.

Kina, inače, najveći uvoznik iranske nafte, odbila je da se pridruži evropskom embargu na uvoz iranske nafte. Takođe su vođeni razgovori o evropskoj dužničkoj krizi. Premijer Ven je rekao da se povećalo učešće Kine u finansijskim fondovima za prevazilaženje evropske finansijske krize. Merkel danas odlazi u komercijalnu prestonicu Guangžu gde se održava sednica kinesko-nemačkog poslovnog foruma.

XS
SM
MD
LG