Linkovi

Protesti protiv nasilja u Egiptu


Fudbalski navijači demonstriraju u Port Saidu protiv nasilja na utakmicama

Borci za ljudska prava u Egoptu su danas održali velike demonstracije u znak protesta zbog toga što policija nije predupredila nasilje posle fudbalske utakmice u Port Saidu, u kojem su najmanje 74 osobe poginule, a stotine povređene.

Nasilje je počelo kasno sinoć, kada su navijači domaćeg tima „Al-Masrija“ izjurili na teren po završetku utakmice. Nadležni kažu da je većina žrtava poginula prilikom pada ili bacanja sa tribina, ali i od uboda nožem. Mnogi su gnevni, jer se na televizijskim snimcima vidi da pripadnici specijalne policije na stadionu stoje mirno i posmatraju najveće nasilje povezano sa fudbalom u istoriji Egipta.

Ovo je veoma žalosno za celu zemlju, a odgovorne su snage bezbednosti. One su odgovorne za incident od početka do kraja, jer nisu sprečile navijače koji su u poluvremenu izvršili invaziju na teren. Pripadnici državnih snaga bezbednosti su sve posmatrali, ali se niko nije mrdnuo. Neki od navijača su se sukobili sa specijalcima, ali oni nisu reagovali“, kaže brat jedna od žrtava.

Muslimansko bratstvo, najveća politička partija u zemlji, okrivljuje za nasilje pristalice svgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, tvrdeći da neki od njih „imaju nameru da gurnu Egipat u haos i uništenje“. Šef egipatskog Vrhovnog vojnog saveta, feldmaršal Muhamed Tantavi, odmah je formirao odbor koji će da istraži incident.

Ožalošćen sam zbog svega što se dogodilo u Port Saidu i svoje misli posvećujem mučenicima koji su poginuli i istovremeno sam žalostan zbog povređenih. Izdao sam naređenje da odmah počne istraga, tako da će državni tužitelj ispitati ovu žalosnu situaciju koja je rastužila ceo egipatski narod. Na osnovu rezultata istrage, svima koji su učestvovali biće pošteno suđeno i vodićemo računa da pronađemo sve koji su učestvovali u ovoj zaveri.“

Policija je do sada uhapsila 47 ljudi umešanih u nasilje. Nacionalni fudbalski savez je odmah zatražio suspenziju prvenstva na neodređeno vreme. Incident je ponovo izazvao strepnje u pogledu sposobnosti egipatskih vojnih vladara da očuvaju bezbednost i kontrolišu masu. Državna policija je u aprilu takođe bila kritikovana, jer nije uspela da spreči slične nerede na fudbalskoj utakmici u Kairu.

XS
SM
MD
LG