Linkovi

Rusija: Rezolucija nema šansu


Begunci iz sirijske vojske obezbeđuju antivladine demonstracije u centralnoj sirijskoj pokrajini Homs
Begunci iz sirijske vojske obezbeđuju antivladine demonstracije u centralnoj sirijskoj pokrajini Homs

Ruski izaslanik u Evropskoj uniji, Vladimir Čižov, rekao je danas da „ne vidi šansu“ da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju o Siriji jer u njoj nedostaje ključna odredba koja bi isključila mogućnost strane vojne intervencije.

Rusija, koja je članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, protivi se pomenutoj rezoluciji, koju podržavaju zapadne i arapske zemlje. Rezolucijom se predviđaju kaznene mere protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, jednog od ključnih vojnih saveznika Rusije.

Moskva želi da izbegne ponavljanje prošlogodišnje rezolucije Saveta bezbednosti koju je NATO iskoristio za intervenciju u ustanku u Libiji, u kome je svrgnut diktator Moamer Gadafi.

Zapadne diplomate koje su juče govorile u Savetu bezbednosti pokušale su da uvere Moskvu da predložena rezolucija ne bi dovela do vojne intervencije u 11-mesečnom ustanku protiv autokratske vladavine Bašara al-Asada.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, rekao je da Savet bezbednosti shvata „hitnost“ situacije u Siriji, dok arapske i zapadne zemlje podstiču Savet da usvoji rezoluciju kojom se sirijski predsednik Bašar al-Asad poziva da napusti vlast.

Posle današnjeg sastanka sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, Ban je rekao da nasilje u Siriji mora da prestane.

Generalni sekretar svetske organizacije je dodao da svet više ne može da čeka na završetak političkog procesa dok u Siriji gine toliko ljudi. On je rekao da u potpunosti podržava političko rešenje spora ali da bi pre svega trebalo preduzeti neophodnu akciju kako bi se zaustavile pogibije.

Prema nacrtu te rezolucije, čiji glavni sponzor je Maroko uz podršku evropskih i arapskih zemalja, Bašar al-Asad bi trebalo da pristane da obistavi nasilje nad demonstrantima protiv vlade i povuče se sa vlasti. Sirija je odbacila taj plan kao kršenje njenog suvereniteta.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton optužila je Asada za podsticanje sektaških podela. Ona se pozvala na „jasne“ dokaze da vladine snage „započinju skoro sve napade u kojima se ubijaju civili“ i upozorila da ta zemlja srlja u građanski rat.

Premijer Katara, Šeik Hamad bin Jasin al-Tani, upozorio je juče Savet bezbednosti da sirijska „mašina za ubijanje još radi“.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Bašar Džafari, odbacio je tvrdnje da je njegova vlada odgovorna za krizu i optužio Sjedinjene Države i njihove evropske saveznike da žele da osvoje nove teritorije na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG