Linkovi

Uticaj hemikalija na delotvornost vakcina


Uticaj hemikalija na delotvornost vakcina

Najnovija studija ustanovila je da deca koja su izložena uobičajenim industrijskim hemikalijama, koje se nazivaju perfluorisani sastojci ili PFC, imaju umanjeno imunološko reagovanje na vakcine namenjene da ih zaštite od bolesti. PFC se koriste širom sveta za pravljenje vodootporne odeće i obuće i plastičnih posuda za hranu i poznate su kao zagadjivači vode za piće i ribe. Prenosimo izveštaj o načinu na koji bi zagadjenje PFC-om moglo da ima uticaj na globalne napore za imunizacijom.

Kada deca dobiju vakcine njihov imunološki sistem stvara antitela koja ih štite od potencijalno smrtonosnih dečjih infekcija kao što su polio, male boginje, difterija i tetanus. Zaštita bi trebalo da traje doživotno. Medjutim, naučnici kažu da je delotvornost tih vakcina značajno umanjena kada su deca izložena visokim nivoima PFC-a.

„To je veoma ozbiljno jer smo uočili da neka od dece imaju toliko nisku koncentraciju antitela u organizmu da su zapravo nezaštićena. Ona su bila vakcinisana četiri puta, a vakcina ne deluje“.

Doktor Filip Grandžan predvodio je tim naučnika u studiji koja se bavila decom koja žive na ostrvima Faro izmedju Škotske i Islanda. Stanovnici tih ostrva izabrani su za učesnike studije zato što se njihova ishrana zasniva uglavnom na morskoj hrani za koju je poznato da sadrži visoku koncentraciju PFC-a. Naučnici su pratili grupu od više od 500 dece koja su bila vakcinisana protiv difterije i tetanusa. Ali deca koja su pokazala povišene nivoe PFC-a u krvi takodje su imala veoma nisku koncentraciju antitela protiv tih infekcija.

„To je bila prilično zapanjujuća činjenica, jedna koju ne bih očekivao.“

Doktor Piter Hotez razgovarao je sa Glasom Amerike putem Skajpa. On je predsednik Instituta za vakcine Sabin, koji promoviše razvoj i distribuciju vakcina širom sveta. Doktor Hotez kaže da ako PFC deluje na taj način i utiče na antitela i funkcionisanje imunološkog sistema, onda će problem javnog zdravlja biti još veći u urbanim sirotinjskim naseljima u zemljama sa srednjim i niskim prohodima u kojima izloženost tim hemijskim sastojcima može da bude mnogo veća.

„Čak i delimično smanjenje pokrivenosti vakcinom i njenog reagovanja na imunološki sistem moglo bi da vodi do čestih pojava dečjih bolesti. Postoji i rizik od ponovne pojave dečjih smrtonosnih bolesti kao što su difterija ili drugih dečjih oboljenja koja postaju sve češća u najsiromašnijim zemljama.“

Naučnici kažu da su PFC stabilne i veoma otporne hemikalije koje su široko korišćene decenijama, toliko dugo da svako od nas verovatno ima uočljive nivoe tih sastojaka u svom organizmu.

„Nismo učinili dovoljno u smislu zaštite populacije protiv tih starih sastojaka i sada smo u zamci jer ih svi imamo u organizmu i koristimo ih“.

Kritičari navode da je, pošto je studija radjena na stanovnicima ostrva čija se ishrana zasniva na ribi, trebalo uzeti u obzir i poli-nezasićene masne kiseline koje se mogu naći u ribi i koje mogu da suzbiju imunološki sistem. Istraživači kažu da postoji prilično hitna potreba za studijom o štetnim efektima perfluorisanih sastojaka na većoj populaciji.

XS
SM
MD
LG