Linkovi

Desetine poginulih u Siriji


Prizor sa jednog od protesta u Siriji
Prizor sa jednog od protesta u Siriji

Broj poginulih u sukobima u Siriji naglo se povećao danas dostigavši 70 za proteklih nekoliko dana, dok je nastojanje Saveta bezbednosti da se nasilje smanji naišlo na prepreku.

Aktivisti kažu da su u današnjim sukobima širom zemlje vladine snage ubile više od 37 ljudi. Sirijski aktivista Rami Abdul-Raham izjavio je za Glas Amerike da su takođe ubijena šestorica pripadnika sirijskih snaga u eksploziji jednog automobila, u severozapadnom gradu Idlibu. Snage lojalne predsedniku Asadu su, prema izveštajima, sprovele napad na grad Homs, jedno od žarišta sukoba.

Šef posmatračke misije Arapske lige u Siriji rekao je danas da su posmatrači uočili porast nasilja od utorka, naročito u gradovima Homs, Hama i Idlib. Često kritikovana posmatračka misija u Siriji posmatra da li predsednik Bašar al-Asad sprovodi svoje obećanje da će obustaviti nasilje.

Protesti protiv Asada preselili su se danas u Kairo, gde je nekoliko desetina Sirijaca upalo u sirijsku ambasadu. Protivnici predsednika Asada savladali su obezbeđenje ambasade, prodrli u neke kancelarije i porazbijali vrata i prozore.

U međuvremenu, 15-člani Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se kasnije danas kako bi još jednom pokušao da nađe rešenje za obustavljanje krvavog nasilja u Siriji. Pomenuti savet već mesecima ne uspeva da se dogovori oko nekog plana jer se Rusija i Kina snažno protive rezolucijama koje podnose arapske i zapadne zemlje.

Rusija je ranije danas saopštila da ne može da podrži najnoviju verziju nacrta rezolucije Ujedinjenih nacija o Siriji, koji su zajednički podnele arapske i zapadne zemlje, jer „ne uzima u obzir“ gledište Moskve o tome kako da se reši 10-mesečna politička kriza u toj zemlji.

Ruska novinska agencija ITAR-TASS navodi izjavu zamenika ruskog ministra inostranih poslova Genadija Gatilova, koji je rekao da je Rusija zabrinuta zbog toga što tekst rezolucije ne isključuje mogućnost vojne intervencije.

Rezolucija podržava plan Arapske lige prema kome bi predsednik Bašar al-Asad trebalo da preda vlast svom zameniku i osnuje vladu nacionalnog jedinstva koja bi pripremila opšte izbore.

Očekuje se da će generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi i katarski premijer Šeik Hamad bin Jasim al-Tani iduće nedelje zvanično izneti taj plan u Savetu bezbednosti, a glasanje se očekuje ubrzo posle toga.

Dečiji fond Ujedinjenih nacija, UNICEF, objavio je danas da je u desetomesečnom ustanku u Siriji stradalo najmanje 384 dece. Vršilac dužnosti zamenika direktora UNICEFa, Rima Sala, rekla je novinarima u Ženevi da je pored toga uhapšeno oko 380 dece, uključujući nekoliko mlađih od 14 godina.

XS
SM
MD
LG