Linkovi

Arapska liga podnosi plan UN-u


Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi i katarski premijer Hamad bin Jasim al-Tani

Predsedavajući Arapske lige Nabil Elarabi izjavio je da će on i katarski premijer u ponedeljak podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija plan arapskih država za rešavanje krize u Siriji.

Govoreći danas u Kairu, Elarabi je rekao da će on i katarski lider tražiti od Saveta bezbednosti da usvoji plan koji predviđa da sirijski predsednik Bašar al-Asad preda vlast svom zameniku i osnuje vladu nacionalnog jedinstva radi priprema opštih izbora.

Premijer Katara, Šaik Hamad bin Jasim al-Tani, nalazi se na čelu komiteta Arapske lige koji prati situaciju u Siriji.

Arapske zemlje u Persijskom zalivu sve više podržavaju međunarodnu intervenciju u sirijskoj krizi dok snage lojalne predsedniku Asadu nastavljaju da napadaju miroljubive demonstrante i sukobljavaju se sa vojnim beguncima.

Međutim, Rusija je izjavila da neće podržati nikakvu međunarodnu akciju prema Siriji koja bi obuhvatila sankcije ili vojnu intervenciju.

Elarabi je rekao da će u subotu krenuti za Njujork. Funkcioneri Ujedinjenih nacija nisu potvrdili njegov dolazak.

U međuvremenu, sirijski aktivisti danas su saopštili da su vladine snage izvršile prepad na predgrađe Damaska, Dumu, koje je bilo žarište protesta tokom desetomesečnog ustanka protiv predsednika Bašara al-Asada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, kaže da je jutros veliki broj vojnika ušao u Dumu. U subotu, ista organizacija izvestila je da su kontrolu nad tim gradom preuzeli dezerteri iz sirijske armije.

Arapska liga je saopštila da odluka arapskih država Persijskog zaliva da povuku svoje posmatrače iz Sirije neće sprečiti nastavak posmatračke misije u toj zemlji.

Jedan funkcioner Lige rekao je juče da će u roku od nedelju dana u Siriju biti poslato 15 posmatrača iz Mauritanije, 10 sa palestinske teritorije i 6 iz Egipta. Oni će zameniti posmatrače iz zemalja članica Saveta za saradnju u oblasti Persijskog zaliva, čije vlade su saopštile da su uverene da će se u Siriji „nastaviti krvoproliće i ubistva“.

XS
SM
MD
LG