Linkovi

Sirija kritikuje predlog Arapske lige


Prizor sa antivladinih demonstracija u sirijskom pograničnom gradu Zapadaniju, 2. januara 2012

Sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Moalem oštro je kritikovao najnoviju inicijativu Arapske lige za okončanje desetomesečnog ustanka u Siriji nazvavši je „zaverom“ za internacionalizaciju te krize.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare Moalem je rekao da su njegove kolege u 22-članoj Arapskoj ligi odobrile plan za koji su znale da će ga Sirija odbaciti kao kršenje svog suvereniteta.

Prema inicijativi usvojenoj u nedelju, sirijski predsednik Bašar al-Asad trebalo bi da preda vlast svom zameniku koji bi u roku od dva meseca osnovao vladu nacionalnog jedinstva radi pripreme opštih izbora pod nadzorom arapskih država i međunarodne zajednice.

Arapska liga je danas saopštila da su predsedavajući Nabil Elarabi i katarski premijer poslali zajedničko pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Ban Ki-munu, tražeći sastanak radi vršenja pritiska na Savet bezbednosti da podrži taj plan. U odvojenom saopštenju, šest arapskih zemalja u području Persijskog zaliva pozvalo je Savet bezbednosti da preduzme sve neophodne mere za primoravanje Sirije da prihvati predloge Arapske lige.

Međutim, Moalem je rekao da sirijski ključni vojni saveznik, Rusija, neće dozvoliti spoljno mešanje u unutrašnje stvari Sirije. Moskva je do sada koristila svoje pravo veta u Savetu bezbednosti za sprečavanje nastojanja zapadnih zemalja da kazne Siriju zbog nastojanja da uguši ustanak protiv 11-godišnje autokratske vladavine predsednika Bašara al-Asada.

XS
SM
MD
LG